Advancing Net Zero: ‘Versnellen naar kritieke massa’ 

De World Green Building Council (WorldGBC) heeft een nieuw rapport uitgebracht over  ‘Advancing Net Zero’. Dit jaarlijkse verslag geeft een overzicht van de stand van zaken rondom het terugdringen van CO2-emissies in de gebouwde omgeving. Ook staat het boordevol case studies en voorbeelden van samenwerking in de sector wereldwijd. 

DGBC is één van de 35 Green Building Councils die deelnemen aan het Advancing Net Zero-programma. Alle deelnemende landen zetten zich in om het bewustzijn te vergroten over de urgentie van verduurzaming en het reduceren van de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving en de noodzaak van energieneutrale gebouwen. 

Net Zero Carbon Buildings Commitment 

Zo’n 175 partijen wereldwijd hebben ondertussen het Net Zero Carbon Buildings Commitment ondertekend. Meer dan 140 bedrijven die verantwoordelijk zijn voor een jaaromzet van ongeveer $ 400 miljard, met bijna 20.000 activa verspreid over 75 landen, onderschrijven dit commitment en nemen actie om hun portefeuilles naar net zero te brengen. DGBC gaat nog een stapje verder in met het Paris Proof Commitment, dat ambitieuzer is haar doelen. Ondertussen hebben 94 partijen in Nederland dit commitment ondertekend.

Nieuwe roadmaps

Wat is er veranderd ten opzichte van het rapport vorig jaar? De verduurzamingsopgave in de gebouwde omgeving gaat verder dan alleen het reduceren van CO2 in de gebruiksfase. Ook het bouwproces en het materiaalgebruik veroorzaken CO2-uitstoot.  Er is verdere vooruitgang geboekt bij het uitrollen van een Whole Life Carbon-visie door middel van drie nieuwe roadmaps. Ook DGBC heeft al eerder zo’n roadmap gemaakt voor de Nederlandse bouwsector. Daarnaast zijn er meerdere rapporten en richtlijnen uitgebracht, hebben alle deelnemers verschillende activiteiten gepland en is er belangenbehartiging geweest op de klimaatconferentie COP27.

Lees het volledige Advancing Net Zero status rapport 

Wereldwijde inventarisatie

Het rapport is gepubliceerd in aanloop naar de nieuwe klimaatconferentie COP28, dat van 30 november t/m 12 december plaatsvindt in Dubai. Bijzonder aan deze editie is dat in 2023 er voor het eerst een wereldwijde inventarisatie plaatsvindt, ook wel global stocktake genoemd, die de gezamenlijke inspanningen van landen opsomt en beoordeelt om te zien hoe ver we zijn met het halen van de doelen van het Parijs Akkoord.

Paris Proof Commitment 

Daarom roept DGBC samen met de 35 andere GBC’s op tot actie: het ‘global stocktake’-jaar moet dienen als een herinnering dat gezamenlijke actie nodig is om de doelen van het Parijsakkoord te bereiken. Doe daarom mee aan de Race to Zero, want de bouw- en vastgoedsector speelt een cruciale rol in het halen van net zero. Sluit je aan bij je lokale Green Building Council en neem deel aan regionale activiteiten, zoals in Nederland het ondertekenen van het Paris Proof Commitment

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council