Afscheidsseminar Stefan van Uffelen in het teken van nieuw jaarthema: Gezondheid

Stefan van Uffelen heeft afgelopen donderdag in het Olympiagebouw in Stadion De Kuip officieel afscheid genomen als directeur van Dutch Green Building Council. Hij dankte alle aanwezigen, collega’s, stuurgroep-, adviesgroep- en bestuursleden voor de mooie en leerzame jaren. “Ik heb het teamwork altijd het mooiste aan mijn baan gevonden. En ook geweldig: je komt als directeur van DGBC in de mooiste gebouwen.”

Bestuursvoorzitter Jaap Gillis loofde Stefan van Uffelen om zijn energie en ondernemerschap: “Je bent de kamer nog niet uit of Stefan heeft alweer een nieuw idee. Door zijn leiderschap staat DGBC stevig op de kaart. Het is een stichting waar iedereen rekening mee houdt. En die steeds maar groter wordt. Minister Blok komt er ook steeds meer achter. Nu is het voor opvolger Annemarie van Doorn de taak om dit een vervolg te geven.”

Naast het officiële afscheid van Van Uffelen stond de middag ook in het teken van het nieuwe duurzaamheidsthema voor het komend jaar: gezondheid. Verschillende sprekers waren uitgenodigd om inhoudelijk invulling te geven aan dit onderwerp. 

Jones Lang LaSalle

Zo zoomde Claudia Heimensen (JLL) in op het gebruikersonderzoek dat Jones Lang LaSalle in 2013 uitvoerde. Hieruit blijkt dat gezondheid en welzijn dé duurzaamheidsthema’s zijn voor gebruikers. Gezondheid heeft hiermee het thema energie van de eerste plaats gestoten. Heimensen gaf aan dat de profitkant van duurzaamheid op dit thema steeds relevanter wordt. Het gebouw moet ons ondersteunen om ons werk goed en productief uit te kunnen voeren. Heimensen: “Het blijkt ook dat eindgebruikers steeds beter weten wat ze willen.” 

Veel onderzoek

Atze Boersma van BBA Binnenmilieu gaf aan dat er al veel onderzoek gedaan is naar het thema gezondheid in relatie tot duurzaamheid. Zo is de productiviteit het hoogst als het tussen de 20 en de 24 graden is op de werkvloer. Zijn er te veel vluchtorganische stoffen in de lucht, dan gaat de productiviteit omlaag. En gemiddeld kun je 10 tot 15%  productiviteitswinst behalen als je goede binneninvesteringen doet. In Scandinaviëis men ver met het onderzoek naar de businesscase van een gezond gebouw. Wat blijkt: een gezond gebouw levert daar gemiddeld 8% meer op.

Healing Offices

Menno Fris van D/Dock vertelde over het fenomeen ‘Healing Offices’. Volgens Fris mag de term ‘productiviteit’ wat meer worden losgelaten. Werknemers zijn immers geen productietools. Fris vindt dat de kantooromgeving de lifestyle van de werknemer moet volgen, en niet andersom. Dan komt het geluk en de productiviteit vanzelf. Dit kan bereikt worden door de privésituatie ook naar kantoor te halen. Een Healing Office kan zorgen voor 30% minder ziekteverzuim, 20% hogere productiviteit en zelfs een levensverlenging van 5 jaar.

Werkgroep Gezondheid

Volgens DGBC-directeur Annemarie van Doorn is het de taak van Dutch Green Building Council om al deze kennis en inspiratie samen te brengen en te verspreiden. “Zo kunnen we de markt ervan overtuigen dat investeren in groene gebouwen loont.” Van Doorn stelt voor een werkgroep te starten die zich buigt over de vraag: Wat levert een gezond gebouw op? Meedoen? Neem contact op met Dutch Green Building Council: secretariaat@dgbc.nl. 

Bekijk ook de foto's van het afscheidsseminar.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council