AHK ontvangt als eerste hogeschool certificaat voor duurzame renovatie van academiegebouw

Voor de renovatie en uitbreiding van het gemeentelijk monument aan het Hortusplantsoen ontvangt de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) op 25 september 2014 het BREEAM-NL very good (ontwerp) certificaat. De certificering betreft aspecten als bereikbaarheid, energie, gezondheid en materialengebruik. Voor de toekomstige gebruikers van het gebouw, medewerkers en studenten van de Reinwardt Academie, sluit deze erkenning naadloos aan op het studieprogramma en vakgebied waarin beheer, behoud van en betekenisgeving aan erfgoed centraal staan.

Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council (DGBC), reikt het ontwerpcertificaat uit aan Teus Eenkhoorn, directeur Reinwardt Academie (AHK). Voorafgaand aan de uitreiking volgen deelnemers van de Dutch Green Building Week de workshop ‘Laaghangend fruit: maximaal BREEAM bij minimale kosten’ over de uitwerking van het duurzaamheidsbeleid voor de huisvesting van de AHK.

Beloning

Patrick Waller, directeur Servicebureau AHK: “Duurzaamheid is sinds een aantal jaar geïntegreerd in verschillende beleidsdisciplines waaronder facilitaire zaken en huisvesting. De certificering van DGBC voor de duurzame renovatie van het historische gebouw in het Amsterdamse stadshart zien wij als een beloning voor ons duurzaamheidsbeleid. Het biedt ook een mogelijkheid voor gebruikers en omwonenden om duurzaam bouwen en renoveren te herkennen en te waarderen.”

Zaagtanddak

Een zichtbaar gecertificeerd aspect van de renovatie is het nieuw geplaatste sheddak –of zaagtanddak- waarvoor zink en vooral hout met het FSC keurmerk gebruikt is. In een later stadium worden hierop zonnepanelen (pv-cellen) geplaatst. Ook besteedden de architecten in hun ontwerp veel aandacht aan gezonde werkomstandigheden. Een voorbeeld hiervan is de toepassing van veel glas en vides met een optimale daglichtwerking als resultaat.

Frisse lucht

Het academiegebouw gaat beschikken over een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning waardoor vooral de onderwijsruimten, zowel in de zomer als in de winter, voorzien zullen zijn van een continue frisse en verse luchtstroom. Verder is er een energiezuinige lift en waterbesparend sanitair. De groeninrichting van het Hortusplantsoen wordt duurzaam vormgegeven samen met de naastgelegen Hortus Botanicus en de Gemeente Amsterdam waarmee het pand de ecologische waarde van de Amsterdamse binnenstad zal verhogen. Het feit dat de renovatie plaatsvindt op een locatie die reeds in gebruik is, waardeert BREEAM in het bijzonder.

Past bij ons vakgebied

“Duurzaamheid past goed bij ons vakgebied. Hierin gaat het om mensen, hun leefomgeving, verleden en toekomst en keuzes die zij maken over behoud van essentiële dragers van erfgoed. Voorbeelden daarvan zijn herinneringen, landschappen, objecten, verhalen en ook monumenten zoals dit academiegebouw. Onze bedrijfsvoering was al duurzaam. Dat onze nieuwe behuizing BREEAM gecertificeerd wordt, geeft onze ambities een extra dimensie en zal ongetwijfeld van meerwaarde gaan zijn voor de activiteiten”, aldus Eenkhoorn.

Momenteel is de Reinwardt Academie gevestigd in Amsterdam Oost. De renovatie van het pand aan het Hortusplantsoen is gestart en de oplevering staat gepland voor voorjaar 2015. 

Bron: www.ahk.nl

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council