Annemarie van Doorn over COP28

Moeder Aarde vindt natuurlijk al heel lang dat het afbouwen van fossiele brandstoffen een goed idee is. Gelukkig zien alle wereldleiders dat nu ook. En dat maakt uitkomst van COP28 in Dubai bijzonder positief.

De uitkomst van de klimaattop strookt met het hoopvolle verhaal dat ik al tijden hoor. Het is het verhaal uit Europa, dat met een ambitieus beleid toe wil naar een koolstofarme toekomst. Het is ook het verhaal van Rob Jetten die als klimaatminister de afgelopen jaren duurzame stappen heeft gezet en tijdens de conferentie een internationale coalitie heeft gelanceerd om fossiele subsidies af te bouwen. Hij zal, terecht, blij zijn met de uitkomst.

Het is eveneens de beweging die wij zien bij onze collega’s van de World Green Building Council . CEO Cristina Gamboa vertegenwoordigde tijdens de COP28 de stem van de gebouwde omgeving. Zij benadrukte de cruciale rol die de gebouwde omgeving speelt in het terugdringen van de CO2-uitstoot en presenteerde namens de Green Building Councils op 6 december een oproep aan de politiek leiders en beleidsmakers, waarin ze het enorme reductie potentieel van de sector onder de aandacht bracht.

In de open brief roepen we gezamenlijk op tot consequent en faciliterend beleid, tot hoge ambities in de industrie en doen wij een oproep voor het vrijmaken van geld om het enorme besparingspotentieel van de gebouwde omgeving te benutten. Overigens gaat de brief ook over andere onderwerpen waar ook Dutch Green Building Council zich hard voor inzet. Onderwerpen als klimaatadaptatie en klimaatrechtvaardigheid.   
 
Tijdens de COP28 vond vorige week ook de 'Top van Onderop' plaats. Deze top, met 1200 bezoekers, stond volledig in het teken van concrete initiatieven van bedrijven en initiatieven die al zo hard aan de slag zijn met verduurzaming op allerlei gebieden. Vaak lopen ze harder dan de politiek. Ik was daar om samen met een aantal collega’s van Dutch Green Building Council, Ballast Nedam en a.s.r. real estate het verhaal over de beweging naar Paris Proof te vertellen. Immers ook een beweging van onderop!

En dat brengt me tot mijn laatste punt, ik hoor het geluid van ondernemers die ik spreek uit onze achterban. Die zeggen unaniem: duurzaam en toekomstbestendig bouwen en het nemen van maatregelen om gebouwen enegieneutraal, natuurinclusief en klimaatadaptief te maken, dát is de weg, daar investeren we in, omdat we er de waarde van inzien.
 
Samen vormt dit het onomkeerbare, harmonieuze en hoopvolle verhaal voor de toekomst. En ja, hier word ik blij van!

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave