Annemieke Traag: 'Gelderland moet bruisen van de energie'

De Provincie Gelderland is in 2014 Gastprovincie van de Dutch Green Building Week. Dat betekent dat veel activiteiten plaatsvinden in deze provincie, waaronder het openingscongres, het slotfeest en het kinderprogramma. Volgens Annemieke Traag, gedeputeerde voor de Provincie is het niet voor niets dat de duurzame week juist hier haar middelpunt kent. “Wij streven naar een circulaire, biobased economie, een duurzame energievoorziening, energieneutraliteit in 2050 en ruimtelijke kwaliteit.” Annemieke Traag heeft veel zin in de Dutch Green Building Week, die van 22 tot en met 26 september plaatsvindt. “Ik kijk uit naar het openingscongres in de Eusebiuskerk in Arnhem. En naar het slotfeest in het gloednieuwe HAN-gebouw in Nijmegen. Uiteraard probeer ik ook elders in de provincie activiteiten te bezoeken.”

Voor de Provincie Gelderland is duurzaamheid een belangrijk beleidsthema. Zo heeft de Provincie Gelderland bijgedragen aan de ondersteuning van maar liefst 43 lokale energiebedrijven. Deze bedrijven realiseren op hun beurt duurzame projecten bij verschillende instellingen en huishoudens in Gelderland. Deze steun was voor de Provincie een van de redenen om zich te verbinden aan de Dutch Green Building Week.   

Duurzame projecten

“Duurzame ontwikkeling is van groot belang voor een toekomstbestendige economie en samenleving”, vertelt Annemieke Traag. “De Provincie zet daarom stevig ook in op energiebesparing en hernieuwbare energie in de gebouwde omgeving. Zo voert de Provincie al jaren, samen met gemeenten een isolatieregeling voor koopwoningen uit.” Maar dat is niet het enige, laat de gedeputeerde weten. “Eind vorig jaar hebben we ook 70 miljoen euro vrijgemaakt om huurwoningen extra energiezuinig te maken. Daarnaast verlenen we subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken en businesscases voor verduurzaming van onder andere scholen, gemeentelijke gebouwen en sportaccommodaties.”

Green Results

Een voorbeeld van een duurzame ontwikkeling in de Provincie Gelderland is het project Woonpark Gelderland. Hierin realiseert de Provincie Gelderland samen met vier gemeenten een viertal energiezuinige nieuwbouwprojecten. “Dat is een geweldige ontwikkeling, maar de grootste uitdaging ligt op energiebesparing in de bestaande gebouwde omgeving”, laat Traag weten. “Dat geldt ook voor onze eigen gebouwen. In de aanbesteding voor de renovatie van het provinciekantoor hebben we partijen uitgedaagd te komen met een zo goed mogelijk aanbod om te komen tot energieneutraliteit.”

Duurzame gebieden en kennis

Ook op gebiedsniveau stimuleert de Provincie Gelderland verduurzaming. Annemieke Traag: “Bijvoorbeeld de Duurzame Transportcorridor Betuwe. Dit is een innovatie en investeringsfonds voor investeringen in energie- en milieutechnologieprojecten, subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken en businesscases.” Daarnaast zet de Provincie in op kennisuitwisseling via netwerkbijeenkomsten, communities of practice en het eigen Valleybureau Green Tech Alliances. En om het plaatsen van zonnepanelen op daken te stimuleren heeft de Provincie de Zonatlas uitgerold over heel Gelderland. Met de Zonatlas kan iedereen zien of zijn dak geschikt is voor zonnepanelen. 

Energieneutraal in 2050

Uit al deze ontwikkelingen blijkt dat de Provincie Gelderland het serieus neemt met de verduurzaming. “We hebben ook duurzame doelstellingen opgesteld. Zo willen we een energiebesparing bereiken van 20% in 2020. Ten aanzien van hernieuwbare energievormen willen wij naar 14% in 2020. Wij streven naar een circulaire, biobased economie, een duurzame energievoorziening, energieneutraliteit in 2050 en ruimtelijke kwaliteit. Duurzame ontwikkeling is ook goed voor de werkgelegenheid. De Energie- en milieutechnologiesector is een van de weinige groeibranches op dit moment”, aldus de gedeputeerde.

Trots

En heeft de Provincie Gelderland al harde resultaten om trots op te zijn? Jazeker. “Via de isolatieregeling dragen we bij aan de verduurzaming van 10% van de koopwoningen en 5% van de huurwoningen. Ook is Green Tech Alliances is opgericht, het Valleybureau voor de Energie- en Milieutechnologiesector. Dit heeft bijgedragen aan 400 extra arbeidsplaatsen in de deze sector. Hier ben ik trots op. Net als op de manier waarop wij met onze partners samenwerken. De opgaven zijn groot en vaak complex zodat alleen door intensieve samenwerking de doelen kunnen worden gehaald.” 

Lees meer over de Dutch Green Building Week in de Festivalkrant. (Let op: groot bestand)

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed