‘Met de methodiek die wij hebben ontwikkeld bereken je hoeveel CO2 een biobased bouwproject kan afvangen en opslaan’, vertelt Jeroen Loots, Senior Adviseur Klimaat bij ASN Bank en #BuildingLife Ambassadeur. Binnen het #BuildingLife project werken we toe naar een Whole Life Carbon Aanpak om CO2-reductie in de hele bouwkolom te bewerkstelligen. Biobased bouwen zorgt voor CO2-reductie op materiaalniveau doordat het emissies vermijdt ten opzichte van traditionele bouwmaterialen, maar ook door CO2-opslag tijdens de groei. Deze CO2-opslag blijft gedurende de levensduur van het gebouw op zijn plaats.
Waarderen van CO2-prestaties van biobased bouwen
Dat bouwen met biobased materialen een significante bijdrage kan leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, is inmiddels duidelijk. Maar welke rekenmethode hanteer je om de biogene CO2-vastlegging in biobased materialen op een eerlijke manier mee te wegen? Onlangs verkenden TNO en NIBE in opdracht van DGBC zes varianten om de CO2-opslagcapaciteit van biobased materialen te waarderen. Deze zijn gebundeld in het rapport ‘Waarderen van CO2-prestaties van biobased bouwen’.
Construction Stored Carbon (CSC)
Construction Stored Carbon (CSC), de meetmethode die ASN Bank en Climate Cleanup ontwikkelden, kan een verdieping zijn op de V1 variant uit het TNO rapport. Bij deze variant wordt de MPG aangevuld met een declaratie van het biogeen vastgelegde CO2. Middels de CSC meetmethode wordt de afgevangen en opgeslagen CO2 in kubieke meters biobased materiaal gemeten, om vervolgens de CO2-opslag in een heel bouwproject te berekenen.
In Nederland is er nog geen eenduidige geaccepteerde methode om de klimaatwinst van biobased materialen te berekenen. De Construction Stored Carbon (CSC) methodiek biedt een verdieping in de meetbaarheid van de klimaatwinst van biobased bouwen.