Ballast Nedam Development gaat nieuw duurzaamheidsicoon realiseren: Horizons

Amsterdam is straks een internationaal en toonaangevend duurzaamheidsicoon in de Sluisbuurt rijker. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam en naar ontwerp van Paul de Ruiter Architect en Flux Landscape Architects, heeft Ballast Nedam Development het bijzondere woongebouw ‘Horizons’ ontwikkeld. Een woongebouw met het menselijk lichaam als inspiratiebron: het ademt, denkt en voelt.

Voor de ontwikkeling van 126 woningen – waaronder middeldure huur, koop en bedrijvigheid – is Ballast Nedam Development met het plan voor Horizons als beste naar voren gekomen. Dit plan kende twee hoofdaccenten tijdens de aanbesteding: circulariteit en energieverbruik. “Met Horizons zetten we de nieuwe norm voor duurzaam bouwen”, vertelt Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development. “Deze ontwikkeling laat zien dat we met nieuwe innovaties deze prachtige sector vooruit kunnen helpen, en een voortrekkersrol kunnen nemen in heel Nederland en de wereld. Duurzaam bouwen voor de toekomst, voor mens en natuur. Dit wordt straks een geweldige plek om te leven.”

Innovaties op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en toekomstbestendig bouwen

Een duurzaamheidsicoon dat volgens de initiatiefnemers een positieve invloed heeft op aarde, mens en dier. Horizons kent een overvloed aan innovaties op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en toekomstbestendig bouwen. Doordat het uit verschillende groene landschappen bestaat, vormt het een bron van frisse lucht, zuurstof en gezondheid. En door innovaties op het gebied van energie weet Horizons precies wanneer er te veel of te weinig van is. Bovendien wordt door de combinatie van de intelligentie van de natuur met het innovatieve denken van de mens, hergebruik van water en afval op natuurlijke wijze gestimuleerd.

Duurzaamste gebouw van Amsterdam

Horizons maakt een positieve impact op de planeet. Eenzaamheid wordt voorkomen door onderlinge verbinding en een inclusief woonprogramma. Zonnepanelen zijn in de architectuur meegenomen, waardoor energie via de gevels wordt opgewerkt en op de daken ruimte ontstaat voor daktuinen van de toekomst. Deze daktuinen helpen de biodiversiteit in de Sluisbuurt weer te herstellen en verder te verrijken. Daarnaast is Horizons een circulair icoon dat voor 62% bestaat uit biobased materialen en hergebruikte materialen. Aan het einde van zijn levensduur is het woongebouw voor maar liefst 96% herbruikbaar. Verder slaat het houten gebouw zo’n 3.000 ton aan C02 op en laat het zien dat mens en natuur in gezamenlijke harmonie kunnen leven. Het is een gebouw dat de norm zet voor de toekomst in Amsterdam, Nederland en uiteindelijk de wereld.

Onderdeel van Sluisbuurt

De Sluisbuurt ligt op de westelijke punt van het Zeeburgereiland direct tegenover de Oranjesluizen en heeft een unieke ligging aan het IJ. Het wordt een duurzame, autoluwe wijk met bebouwing in een combinatie van hoog- en laagbouw met ruim 5500 woningen en voorzieningen. De voorbereidingen voor de bouw zijn in volle gang, met deze tender start ook de realisatiefase van de wijk. De volledige ontwikkeling van het gebied gaat 10 tot 15 jaar duren en is online te volgen.

Naast Paul de Ruiter Architects en FLUX Landscape Architects bestaat het team uit Heddes, Ursem, Alba Concepts, Buro Loo, Pieters Bouwtechniek, WAX, CConcept Design, OneGo, Vogelbescherming Nederland en JOGG.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave