BAM Wonen levert 71 verduurzaamde nul-op-meterwoningen op

BAM Wonen heeft 71 verduurzaamde woningen in de Sterrenbuurt in Klazienaveen opgeleverd aan woningcorporatie Lefier. De 71 woningen zijn getransformeerd naar nul-op-de-meter en losgekoppeld van het gas. Het is het vijfde verduurzamingsproject in de ketensamenwerking tussen Lefier en BAM Wonen. Door de maatregelen wordt per jaar meer dan 100.000 m3 gas bespaard en vermindert de CO2-uitstoot met circa 359.000 kilogram per jaar. 

De 71 sociale huurwoningen uit de jaren zestig zijn in bewoonde staat gerenoveerd naar nul-op-de-meter (NOM). Een mooie transformatie die voor bewoners resulteert in duurzame, comfortabele en veilige woningen met een nieuwe uitstraling tegen dezelfde woonlasten. Pieter Witzenburg, directeur Vastgoed bij Lefier: “Vooral door inspanning en medewerking van de bewoners én samen met BAM Wonen hebben we dit project vlot uit kunnen voeren. Fijn dat deze 71 huishoudens nu een duurzame woning hebben”.

Een nieuwe comfortabele ‘jas’
Tegen de oude gevels heeft BAM Wonen, in eigen fabriek gemaakte, nieuwe geïsoleerde gevels geplaatst. Ook op het bestaande dak is een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen geplaatst. De kruipruimte is geïsoleerd en de woningen zijn voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met triple glas. De woningen hebben hiermee als het ware een nieuwe comfortabele ‘jas’ gekregen wat resulteert in een nieuwe frisse uitstraling.

Energiemodule
De renovatie naar NOM maakt de woningen energieneutraal en gasloos. Alle nieuwe installaties zijn geplaatst in een zogeheten energiemodule. In die energiemodule, een door BAM Wonen ontwikkeld product, zitten onder meer een boilervat van 200 liter, een warmtepomp en een warmteterugwininstallatie. Deze installaties zorgen ervoor dat over een heel jaar de woning tenminste net zoveel energie opwekt als een huishouden gemiddeld verbruikt. Hierbij worden bij een gelijkblijvend gebruik gelijkblijvende woonlasten gegarandeerd aan de bewoners.

Overlast beperkt
De renovatie is in bewoonde staat uitgevoerd. Door het gekozen concept zijn de gevels, daken en de energiemodule geproduceerd in de fabriek en prefab aangeleverd op de bouw. Hierdoor is de overlast voor de bewoners zoveel mogelijk beperkt gebleven. Als het toch even te hectisch werd, was er een ‘rustwoning’ beschikbaar waar bewoners tijdelijk terecht konden.

Samen veilig doorwerken in de bouw
De impact van Corona vraagt om flexibiliteit en een aangepaste aanpak. De gezondheid van bewoners en medewerkers staat hierin centraal. Met behulp van speciale Coronawerkprotocollen, gebaseerd op het landelijk protocol ‘samen veilig doorwerken’ van Bouwend Nederland, kon de renovatie een spoedige en veilige doorgang vinden.

Verduurzaming bestaande woningvoorraad door BAM Wonen
BAM Wonen heeft voor dit jaar tot dusver de renovatie en verduurzaming van 1500 woningen in voorbereiding, in uitvoering of gerealiseerd. BAM is daarnaast koploper in het realiseren van de nul-op-de-meter (NOM)-woning met meer dan 1800 NOM-woningen in voorbereiding, in uitvoering of gerealiseerd. BAM heeft hiervoor als eerste bouwer in Nederland uit handen van Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken, het volledige NOM-keur ontvangen. Hiermee zijn de kwaliteit en beloofde prestaties van de NOM-woningen officieel gegarandeerd.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave