Bekijk dag 2 van de Dutch Green Building Week

Annemarie van Doorn op Ecobouw

Vandaag was DGBC directeur Annemarie van Doorn key note spreker op Ecobouw in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier vertelde zij een persoonlijk verhaal over de geschiedenis van Dutch Green Building Council en haar belevenissen hierbij. Ook gaf ze haar visie op het keurmerk BREEAM-NL. Een mooi instrument om duurzaamheid integraal mee te meten, liet ze weten. Maar zeker ook een toegankelijk middel dat iedereen kan inzetten die iets wil met het verduurzamen van een gebouw, een woning of een gebied. Daarnaast gaf Van Doorn een toelichting op de vernieuwde koers die DGBC inslaat met het aantreden van een vernieuwd bestuur. Over de samenwerking met de Green Business Clubs. Over het opzoeken van de overheid. En over het vormen van verschillende themagroepen om verduurzaming op specifieke thema’s aan te zwengelen. Het vormde tevens een uitnodiging aan alle aanwezigen om mee te doen. En daar werd, gezien de drukte bij DGBC-stand op Ecobouw, gretig gebruik van gemaakt.
 

Bekijk de foto's van het officiële openingscongres

De foto's van het openingscongres staan online en ook de introductiefilm van de Dutch Green Building Week 2014 is online terug te kijken. De foto's en de video zijn te vinden in de mediagalerij op www.dgbw.nl.
 

Hoe duurzaam (her)ontwikkelt Rotterdam?

In de Kunsthal in Rotterdam organiseerden Rotterdam Climate Initiative en SBRCURnet de Jaarbijeenkomst Duurzaam (Her)ontwikkelen. Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over de wens van de gemeente Rotterdam om duurzaam te ontwikkelen. Daarna passeerden verschillende voorbeeldprojecten de revue. Bijvoorbeeld de Kunsthal, het Erasmus Medisch Centrum en Hoboken. In het Erasmus Medisch Centrum zijn onder andere maatregelen genomen om energie te besparen. Ook zijn groene daken gerealiseerd en er is bij de vernieuwbouw rekening gehouden met de materiaalkeuze. Tevens wordt Pharmafilter in het Erasmus geïntroduceerd. 
 

De Nederlanden van 2020

Alliander organiseerde vandaag in Duiven het seminar ‘De Nederlanden van 2020’. In de omgeving Arnhem heeft Triodos een aantal panden in een portefeuille. De ambitie is om door de energievraag en de energieopwekking (zonnepanelen) van de verschillende panden slim met elkaar te combineren  deze gehele portefeuille in 2020 helemaal energieneutraal te maken.
Dit gebeurt door op de momenten dat er veel energie wordt opgewekt met zonnepanelen, en er een overschot aan energie is, de elektriciteit als warmte of koude op te slaan met het WKO (Wamte Koude Opslag) systeem van één van de andere panden. Hierdoor is het mogelijk dat zonnestralen die op een mooie zonnige dag op de zonnepanelen vallen gebruikt worden om op een koude dag zonder zon een gebouw te verwarmen door warmte uit de WKO te onttrekken.
 
Doordat Triodos tevens de samenwerking met de nieuwe dienst ‘REX’ van Alliander aangaat, wordt slim ingespeeld op de veranderende vraag en het aanbod van elektriciteit op de markt. De gebouwen in de vastgoedportefeuille kan als een opslagsysteem voor energie worden gezien. Wanneer de marktomstandigheden gunstig zijn (hoge marktvraag) wordt er geleverd aan het elektriciteitsnet.
 

Uw programmaverslag ook opnemen?

Heeft u ook een kort verslag van een van de evenementen tijdens de Dutch Green Building Week en wilt u dit delen? Stuur dit dan op. Foto's zijn ook van harte welkom. Mail naar n.stukje@dgbc.nl.
 

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council