Wist je bijvoorbeeld dat renovatie weer is opgenomen in de Nieuwbouw beoordelingsrichtlijn? En dat de EU Taxonomie beter is geïntegreerd in de richtlijnen voor nieuwe en bestaande gebouwen? Het wordt mogelijk om voor alle fasen een EU Taxonomie-verklaring te ontvangen. Daarnaast is de verbinding gemaakt met andere tools en methodieken van Dutch Green Building Council. Zo sluit BREEAM-NL In-Use nu aan bij het Framework for Climate Adaptive Buildings en zijn Paris Proof en de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) opgenomen in de richtlijn voor bestaande woningen. Een grote verandering voor BREEAM-NL Gebied is de certificeringscyclus. Waar je eerder iedere 7 jaar moest certificeren, is dat nu om de 3 jaar. Daarmee willen we bereiken dat de certificering meer als procestool wordt gebruikt en helpt om gebieden stap voor stap te verduurzamen.
Projecten registreren vanaf 27 januari
Vanaf 27 januari kun je projecten registreren tegen de nieuwe BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen. Dan is alles ingeregeld in de assessmenttool en staan de online richtlijnen en de wijzigingsdocumenten voor je klaar.
Download de BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen
Verdiep je alvast in de vernieuwde richtlijnen, zodat je weet hoe jouw projecten straks aan de meest actuele duurzaamheidseisen voldoen. Download hieronder alle BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen.
Ontdek hoe jouw feedback is verwerkt
Om tot de v6.1 schema’s te komen, hebben we in diverse consultatierondes feedback gevraagd aan BREEAM-NL Experts, BREEAM-NL Assessoren en andere professionals uit de bouw- en vastgoedsector. Alle adviezen en inhoudelijke opmerkingen hebben we tot ons genomen en waar mogelijk verwerkt. Benieuwd hoe jouw feedback is verwerkt? We hebben alles verzameld in een feedbackdocument.
Overgangstermijn
De komst van de v6.1 beoordelingsrichtlijnen betekent niet dat je projecten alleen nog maar tegen de nieuwste versie mag registreren en certificeren. Per schema geldt een overgangstermijn naar de nieuwe richtlijn. Voor BREEAM-NL In-Use is de regel dat je na lancering van een nieuwe versie van de beoordelingsrichtlijn nog 12 maanden tegen de oude versie kunt registeren (in dit geval de v6.0 richtlijn). Vanaf het moment van registratie moet het project binnen 12 maanden worden gecertificeerd om nog gebruik te kunnen maken van de oude richtlijn. Een registratie bij BREEAM-NL In-Use is 1 jaar geldig.
Na lancering van de nieuwe versie van BREEAM-NL Gebied en BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie kan er nog 3 maanden tegen de oude versie worden geregistreerd. Na 13 april 2025 kan alleen nog worden geregistreerd tegen de v6.1 richtlijn. Heb je een project tegen de oude richtlijn geregistreerd, dan heb je voor beide schema’s nog 5 jaar de tijd om een certificaat te behalen.
Live vragenuurtje op 13 februari en 4 maart
De overgang naar de BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen willen we zo makkelijk mogelijk maken. Met feedback- en wijzigingsdocumenten nemen we je mee in de gemaakte keuzes en veranderingen. Daarnaast is er alle gelegenheid om vragen te stellen tijdens een live vragenuurtje via Zoom.
Op 13 februari beantwoorden we al jouw vragen over alle nieuwe beoordelingsrichtlijnen. Tijdens het tweede vragenuurtje op 4 maart staan BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie en BREEAM-NL In-Use op het programma. Stuur jouw vraag alvast naar de BREEAM-NL Helpdesk, zodat we die op dat moment uitgebreid kunnen beantwoorden. Natuurlijk kun je ook tijdens het vragenuurtje al jouw vragen stellen via de chat. Wil je erbij zijn? Meld je alvast aan voor het online evenement op 13 februari of 4 maart.