Bijlage bij FD: Klimaatdoelstellingen halen met Deltaplan Duurzame Renovatie

In het Deltaplan Duurzame Renovatie, opgezet om versneld de klimaatafspraken te realiseren, is de gebouwde omgeving een speerpunt. Voor alle sectoren, zoals logistiek en retail, komt er een actieplan. 

Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC), is zich goed bewust van de urgentie. “Bij de klimaattop in Parijs is afgesproken dat de temperatuurstijging onder twee graden moet blijven. Ik ben met een expeditie op de Noordpool geweest en dan zie je hoe snel de opwarming van de aarde gaat.”

De bouw is één van de sectoren waar nog een wereld te winnen is. “Bijna veertig procent van de CO₂-uitstoot wordt veroorzaakt door de gebouwde omgeving, met name woningen en bedrijfspanden”, legt Van Doorn uit.

“Dat is meer dan verkeer en de industrie. Als het gaat om duurzaamheid, ligt de focus meestal op duurzaam materiaalgebruik en schone energie. Er worden miljoenen geïnvesteerd in windparken en zonnepanelen, maar we moeten ook de vervuiling terugdringen.”

Brede samenwerking

Het probleem is dat partijen heel vaak elkaar aankijken, schetst de DGBC-directeur. “Wie neemt het voortouw? Een eigenaar van een gebouw zegt: de huurder moet het doen, en andersom.

Daarom zetten we met het Deltaplan Duurzame Renovatie in op een brede samenwerking. We zitten aan tafel met bijvoorbeeld ministeries, VNO-NCW, met de RVO en met Uneto-VNI.”

Lees meer

Lees meer in de bijlage die maandag 29 mei is verschenen bij het Financieele Dagblad.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council