“Biobased bouwen én urban mining én hoogwaardig hergebruik”

“Het heeft helemaal geen zin als wij als Lister Buildings alleen aan de slag gaan met Whole Life Carbon. De integrale benadering van het CO2-vraagstuk moet mainstream worden”, stelt Pablo van der Lugt. Hij is Ambassadeur Sustainability & Circularity bij Lister Buildings en met de handtekening onder de Paris Proof Embodied Carbon verklaring – in februari – laat het bedrijf zien dat het kán.

Ook wil Lister Buildings andere partijen in de bouwkolom stimuleren om in actie te komen, via de Whole Life Carbon aanpak en de CO2-budgetbenadering. “Voor alle grote bouwers en ontwikkelaars moet het reduceren van materiaalgebonden emissies top of mind zijn”, zo onderstreept Van der Lugt het belang van een CO2-neutrale bouwkolom.

Duidelijke signalen

Ook de planeet geeft steeds vaker heftige signalen af en dat baart Van der Lugt zorgen: “We zijn de lage landen. Als klimaatverandering en zeespiegelstijging ergens impact heeft, dan is het wel in Nederland.” Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de overstromingen afgelopen zomer. “Het is belangrijk om de toenemende urgentie te benadrukken. Anders kabbelt het maar voort. En voordat je het weet verschuift het 1,5 graden scenario naar 2 graden, en dan naar 2,5 graden. Dat is wel echt een significant verschil, ook in relatie tot de meters zeespiegelstijging.” Volgens Van der Lugt is het nog niet te laat: “Als we nu radicaal anders gaan bouwen (en vooral niet-bouwen en renoveren), kunnen we nog binnen het 1,5 graden scenario blijven.”

Biobased bouwen in beeld

Samen met andere biobased materialen is houtbouw een belangrijke oplossing in de ogen van de Ambassadeur Sustainability & Circularity. Een groot voordeel van biobased materialen is dat de capaciteit enorm kan toenemen door aanplant. “De focus op materialen is redelijk nieuw in de sector. Lange tijd waren alle pijlen gericht op operationeel energiegebruik van gebouwen. Materiaalgebonden emissies bleven onder de radar.” Maar gelukkig, ‘de knop is om’, zo observeert Van der Lugt. Daarbij spelen landelijke media-aandacht en innovatieve ontwikkelingen in de sector een grote rol. “Sinds de aflevering ‘Houtbouwers’ van VPRO Tegenlicht is de aandacht voor biobased bouwen enorm toegenomen in Nederland. Door projecten als BuildingLife staat het materiaalgebonden CO2-budget ook terecht weer op de kaart.”

“Het is niet of, maar én, én, én”

We staan aan het begin van de transitie naar een integrale Paris Proof gebouwde omgeving. Van der Lugt benadrukt het belang van een breed palet aan oplossingen om grote veranderingen te realiseren. “Biobased bouwen is maar één middel om de materiaalgebonden emissies te verminderen. Hoogwaardig hergebruik en urban mining zijn ook onderdeel van de oplossing, net als de toepassing van circulair beton bijvoorbeeld. Het is niet of, maar én, én, én.”

Dat geldt ook voor het creëren van een duurzame beweging in de sector. Producenten, bouwers, architecten, ontwikkelaars, beleggers, investeerders, vastgoedeigenaren, adviseurs én kennispartijen hebben allemaal een rol te spelen op weg naar een CO2-neutrale bouwkolom in 2040. “Als er een wil is, kunnen we dit gezamenlijke doel realiseren en daarbij helpt het om veel meer circulair te bouwen met biobased materialen. Maar het kan ook op andere manieren. We staan aan het begin, dus het is goed dat veel partijen de intentie en ambitie hebben om materiaalgebonden emissies snel te reduceren. Eigenlijk zou dit via strenge wet- en regelgeving afgedwongen moeten worden, want de toekomst van ons land staat op het spel. And time is running out.”

Ondertekenen ook nu nog mogelijk

Lister Buildings is een van de eerste organisaties die de Paris Proof Embodied Carbon verklaring ondertekende. Om tot CO2-reductie te komen in de hele bouwkolom moeten er nog veel meer bedrijven en andere organisaties aanhaken. De verklaring blijft open voor nieuwe ondertekenaars, zodat wij als bouw- en vastgoedketen gezamenlijk aan de slag kunnen.

Naar de intentieverklaring

Onderdeel van een Europese beweging

Deze intentieverklaring is onderdeel van een Europese beweging. DGBC werkt samen met 9 andere Green Building Councils in het Europese samenwerkingsverband #BuildingLife toe naar CO2-doelstellingen voor de bouwsector. Deze doelstellingen legt DGBC vast in commitments voor de markt, met als uiteindelijk doel deze ook op te nemen in beleid op nationaal en internationaal niveau.

Foto Pablo van der Lugt: Sven Menschel

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council