bioLOGISCH leiderschap: duurzaam bouwen aan leiderschap

Duurzaam bouwen aan leiderschap, hoe doe je dat? Vanuit de gedragsbiologie bekeken een interessante vraag. Laten we eens kijken naar hoe toekomstige leiders bij chimpansees bouwen aan hun relatie met de andere leden van de groep waarin zij leven en waaraan zij leiding willen gaan geven. De leider van een groep chimpansees, de alfaman, staat aan het hoofd van een groep apen, waarvan het aantal kan oplopen tot 30 in gevangenschap en meer dan 60 in het wild. Een hele verantwoordelijkheid. Tegelijk een taak die hij nooit zonder steun kan uitvoeren. De groepen kunnen zo groot worden, omdat de apen in principe hun leven lang in dezelfde groep blijven. Zij vormen een familie. Chimpansees worden tussen de 50 en 60 jaar oud, dus er is in de groep sprake van opa’s, oma’s, vaders en moeders en hun kinderen. Een groot voordeel: kennis en ervaringen worden van generatie op generatie gedeeld. Over duurzaam gesproken. Wil je als jonge man kans maken op het leiderschap, dan zul je dat leiderschap al moeten tonen wanneer je  nog geen alfaman bent.

Uit onderzoek is gebleken dat er grofweg twee manieren zijn om leider te worden. De eerste is door met veel machtsvertoon en fysieke kracht de leider op dat moment uit te dagen en te verdrijven. De tweede is door het tactisch spelen van een politiek spel, waarbij diensten en wederdiensten worden verleend. In beide gevallen is het van belang om draagvlak te creëren bij de andere leden van de groep. Daarbij spelen de vrouwen en hun kinderen een grote rol. Verliest een aap het draagvlak bij deze groep, dan is het snel gedaan met zijn kansen voor het leiderschap. Wat blijkt is dat de jonge mannen die het politieke spel het best begrijpen en zonder al te veel fysiek geweld hun leiderschap verkrijgen, het langst aan de macht blijven. Blijkbaar speelt nonverbale communicatie een grote rol in het spelen van het spel om leider te worden en te blijven. Investeren in tijd met elkaar loont dus bij het bouwen aan duurzame relaties. In ieder geval bij chimpansees…

Door Daniel Seesink - Bewust Zoo!

DGBC Seminar Circulaire Gebouwen – 23 juni

Op donderdag 23 juni spreekt gedragsbioloog Daniel Seesink over 'bioLOGISCH leiderschap, wat doen apen beter dan wij?'. Het volledige programma kunt u bekijken op de website van DGBC 

Biografie Daniel Seesink

Daniel Seesink is gedragsbioLOGISCH coach. Met zijn lezingen en masterclasses over het door hemzelf ontwikkelde concept bioLOGISCH leiderschap weet Daniel leidinggevenden van bedrijven en overheden te inspireren. Door hen in de dierentuin het gedrag van apen te laten waarnemen, verschaft hij inzicht in de bioLOGISCHE basisbeginselen van hun eigen gedrag. Het aan de hand van sprekende voorbeelden leren kennen, herkennen en positief benutten van gedragsbioLOGISCHE drijfveren staat hierbij centraal.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council