Blog: Veranderen Duurzame Bouwvrouwen de sector?

Op dinsdag 16 juni was de bekendmaking van de genomineerden van de Duurzame Bouwvrouw Award. Ik vertegenwoordigde bij deze bijeenkomst DGBC-directeur Annemarie van Doorn, die helaas niet aanwezig kon zijn. Voordat ik afreisde naar het Dubo Trade Centre van Dubotechniek in Zaltbommel had ik mezelf de vraag gesteld: Moet er eigenlijk wel een verkiezing zijn specifiek voor vrouwen? Er is immers ook geen verkiezing voor Duurzame Bouwmannen. Voor mezelf ging ik na welke vrouwen ik in het verleden heb uitgenodigd voor de Jaarbeurs Strategie Summit Bouw 2012 & 2013, een kleinschalige bijeenkomst waar de absolute top van de Bouw- en Vastgoedsector bijeenkwam. In totaal kwam ik uit op circa 50 vrouwen op een totaal van circa 500 directieleden uit integrale Bouw- en Vastgoedsector, een percentage van slechts 10%. Dit percentage komt overigens overeen met de aanwezigheid van vrouwen op de summits zelf. Als ik ook naar de uitslagen van Duurzame 50 Vastgoed NL en diverse andere lijstjes kijk, staan er betrekkelijk weinig vrouwen in de top. Meer aandacht voor vrouwen in onze relatieve conservatieve sector is volgens mij dus terecht. De Duurzame Bouwvrouw Award heeft dus zeker bestaansrecht! Hoe zorgen we ervoor dat de verkiezing over een aantal jaar niet meer nodig is?

Hoe komt het?

Er zijn 101 oorzaken waarom er maar zo weinig vrouwen doorgebroken zijn in de top van de Bouw- en Vastgoedsector. Van glazen plafond tot gebrek aan ambitie. Echter, de vraag die ik mezelf stelde toen ik hoorde dat slechts 60 van de in totaal 163 genomineerden (!!!) hun nominatie voor Duurzame Bouwvrouw Award wilden bekrachtigen, is waarom 103 vrouwen niet de moeite hebben genomen? Komt het door hun positionering als ‘bouwvrouw’ of omdat ze zichzelf geen kans toedichten of omdat ze niet zo graag ‘in the picture’ willen staan? Ondanks dat het een aanname is, denk ik dat het responspercentage bij een Duurzame Bouwman Verkiezing aanzienlijk hoger had gelegen. Mannen hebben nou eenmaal een hogere competitiedrang ten opzichte van vrouwen.

Investeren in opleiding en positionering 

Een lagere competitiedrang heeft consequenties voor vrouwen op de arbeidsmarkt en daarmee op het bereiken van de absolute top. Om een plekje in de absolute top te veroveren moet er dus meer geïnvesteerd worden in opleiding en positionering, want aan de kennis en kunde van de meeste vrouwen ligt het zeker niet. Aan de positionering werd gewerkt op het Duurzame Bouwvrouw Event door het volgen van workshops over pitchen en bloggen. Maar alleen met jezelf positioneren kom je er niet. Daarbij valt het me als projectmanager van het DGBC Future Leaders Program op dat tot op heden alleen mannelijke Young Professionals zich hebben aangemeld. Zijn er dan helemaal geen ambitieuze vrouwen die een Green Future Leader willen zijn? Vast wel!

Oproep

Ik wil daarom graag een oproep doen aan alle genomineerde vrouwen voor de Duurzame Bouwvrouw Verkiezing 2016 om je nominatie wél te bekrachtigen. En aan de huidige genomineerden de oproep om meer reuring te maken. Stapje voor stapje zullen vrouwelijke leiders een plek opeisen in de top van de Bouw- en Vastgoedsector en de sector met hun inbreng in positieve zin veranderen. Voor nu: Stem op uw favoriete vrouwelijke leider via www.DuurzameBouwvrouw.nl

Dit artikel is geschreven door Ferdinand Wieman, Marketingmanager DGBC.

Gerelateerd

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025