BNA bekroont diverse BREEAM-NL projecten

Het Amsterdamse woongebouw Jonas is door de vakjury verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023. Jonas is een voorbeeldproject voor duurzaam, betaalbaar en collectief wonen in de dichtbevolkte stad. Eerder haalde Jonas een BREEAM-NL Nieuwbouw Outstanding score. Dit was echter niet het enige BREEAM-NL Outstanding gebouw dat in de prijzen viel. 

Zo ging HAUT er met de titel Beste Particuliere Woonbeleving vandoor. Daarnaast was het Jacoba Mulderhuis genomineerd in de categorie Stimulerende Omgevingen. Dit bijzondere onderwijsgebouw is BREEAM-NL Excellent gecertificeerd en er is veel aandacht besteed aan hergebruik van materialen, een duurzaam bouwproces en het verminderen van energiegebruik.

Biobased materialen

Jonas is een ontwikkeling van Amvest, ontworpen door Orange Architects in samenwerking met ABT en gerealiseerd door Ballast Nedam West. Het landschapsontwerp is verzorgd door Felixx Landscape Architects & Planners.

Met het gebruik van biobased materialen en focus op sociale verbinding richt Jonas, net als de categoriewinnaars zich op de thema’s van de toekomst. “De jury doet een oproep aan architecten, maar juist ook aan opdrachtgevers en beleggers, om zich nog meer in te spannen voor de transitie naar een circulaire economie”, aldus juryvoorzitter Ed Nijpels. “Juist nu is de verbindende kracht van architectuur van belang. Het is daarom cruciaal dat deze voorbeelden op grote schaal navolging krijgen om het Nederlandse doel van vijftig procent circulair bouwen in 2030 te halen!”

Foto's Jonas: Sebastian van Damme via BNA

Architectuur als verbindende kracht

Geïnspireerd door het bijbelverhaal van Jonas die wordt opgeslokt door een walvis en daar aangenaam verblijft, zocht Orange Architects naar een manier om dit grote woongebouw van binnen avontuurlijk en behaaglijk te maken. Daarin zijn de architecten dubbel en dwars geslaagd, oordeelt de jury. De vlotte samenwerking tussen opdrachtgever Amvest, de ontwerpende en uitvoerende partijen heeft geleid tot een spectaculair, verhalend ‘woonlandschap’ met grensverleggende oplossingen voor ruimtelijke, technische en duurzame uitdagingen. En met maar liefst zeventig procent van de 273 woningen valt het in de categorie betaalbare huur, waardoor wonen in Jonas toegankelijk is voor een breed publiek. Daarbij heeft het meerdere openbare binnen- en buitenruimtes.

Hoogste hout-hybride woontoren

HAUT is op veel fronten geslaagd en is vernieuwend door de combinatie van materiaalgebruik, woonbeleving en expressie in de stad, vindt de vakjury. De houten woontoren is ontworpen door Team V architectuur en ontwikkeld door Lingotto. Het gebouw biedt vanuit verschillende hoeken steeds een ander gevelbeeld, met daarachter een grote variatie aan appartementen.

Naast energiebesparende maatregelen en gebruik van zonnepanelen - zowel op het dak als in de gevel - is bijzondere aandacht besteed aan milieubewust materiaalgebruik. De 73 meter hoge toren is vrijwel volledig geconstrueerd met hout (CLT), wat dit de hoogste hout-hybride toren van Nederland maakt. 

Erfgoed weer klaar voor de toekomst

De renovatie van de Van der Pekbuurt door Ibelings van Tilburg architecten in opdracht van Stichting Ymere en Dura Vermeer is bekroond met de Publiekprijs. Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar juist die bescheidenheid maakt dat de renovatie van deze 94 woningen zo bijzonder maakt. Volledig gerenoveerd, een nieuwe fundering, voorbereid op het warmtenet en een plattegrond die aansluit bij de huidige woonwensen. Een wijk die al honderd jaar staat, is met respect voor erfgoed weer klaargemaakt voor de toekomst.

Andere winnende gebouwen zijn Lieven blok 6 ABC en blok 8 ABCD in de categorie Leefbaarheid en Sociale cohesie, BunkerToren in de categorie Identiteit en Icoonwaarde, en De Kunstwerf in de categorie Stimulerende Omgevingen. Lees meer over de winnende projecten.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave