Na de revitalisatie van het pand van Automobielbedrijf Bourguignon in 2014, is het bedrijf onlangs beloond met een BREEAM-NL Excellent certificaat. Met een buitengewoon hoge score van 81,93%; als eerste automobielbedrijf in Nederland; en als eerste bestaand gebouw met een Excellent score. Bij de steeds groener wordende auto's hoort ook een groen gebouw, aldus Bourguignon. Dijkstra Draisma was verantwoordelijk voor de bouw.
Revitalisatie
Nadat Bourguignon besloten had tot vernieuwing van het dertig jaar oude pand kwam al snel de wens op tafel om er een duurzaam project van te maken. Niet alleen qua energiezuinigheid, maar op alle terreinen: het bouwproces, afvalmanagement, landgebruik en ecologie, de gezondheid van de medewerkers enzovoorts. Dat er niet voor nieuwbouw gekozen is maar voor een revitalisering is op zich al een duurzame keuze.
Het gebouw, met een oppervlakte van ca. 4.700 vierkante meter, is herontworpen door Jacobs Architekten. Werkvoorbereider Wout Lemmens vertelt: "Bij de werkplaats hebben we de constructie, wanden en daken laten staan. Alleen de luifels zijn eraf gehaald en daarna is een extra buitenwand geplaatst. Aan de showroomzijden zijn de luifels én de buitenschil verwijderd. De draagconstructie is aangepast om grotere deuren en ramen te kunnen toepassen. Vervolgens zijn de wanden weer gesloten met nieuwe vliesgevels en sandwichbeplating. Op het dak zijn een nieuwe laag isolatie en bitumen aangebracht."
Zonnepanelen
Op het dak van de naast gelegen Audi showroom zijn 87 op het zuiden georiënteerde zonnepanelen geplaatst. Samen met een warmtepomp, vloerverwarming en compleet nieuwe goed geïsoleerde gevels, resulteert dit in een energieprestatie dat 45% beter dan de bouwbesluit eis. Hiermee wordt 15% reductie in CO2 uitstoot gerealiseerd ten opzichte van een bouwbesluit referentiegebouw.
BREEAM tijdens het bouwproces
BREEAM-NL stelt niet alleen hoge eisen aan het gebouw, maar ook aan het bouwproces. Buiten dat draaide het autobedrijf gewoon door tijdens de werkzaamheden. BGDD moest voorafgaand aan de bouw zorgen voor een 'ecologisch werkprotocol voor plant en dier', monitoring op het drinkwaterverbruik en energiezuinige bouwverlichting. "Wij letten bij ieder project op dat soort randvoorwaarden. Waar mogelijk wordt alleen hout gebruikt met het FSC®-keurmerk, wordt zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal verbruikt en worden bestellingen opgespaard en gecombineerd qua vervoer. Dat hoort voor ons bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen."
Bron: BGDD