Bouw nieuw stadhuis Almelo officieel van start

Met het boren van een gat voor één van de 244 fundatiepalen gaven de bouwer, architect en de wethouder van Almelo op dinsdagmiddag 9 juli het officiële startsein voor de bouw van het nieuwe stadhuis. Tijdens de start van de bouw overhandigde directeur Stefan van Uffelen van de Dutch Green Building Council (DGBC) het BREEAM-NL excellent ontwerpcertificaat aan wethouder Johan Andela. Bouwcombinatie Koopmans-J.P. van Eesteren levert het gebouw volgens planning eind 2014 op.

Vier Almeloërs gaven het startsein voor de bouw van het nieuwe stadhuis; leerlingbouwplaatsmedewerker Rick Reuvekamp en hoofduitvoerder Ben Alberink van bouwcombinatie Koopmans-J.P. van Eesteren, wethouder Johan Andela en architect Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Architecten die opgroeide in de stad. Samen met de direct omwonenden, ondernemers rondom de bouwlocatie, college- en raadsleden, leden van de ondernemingsraad van de gemeente Almelo en alle bouwpartners brachten zij vervolgens een toost uit op een voorspoedige bouw.

BREEAM-NL
Almelo kiest met nieuwbouw voor de structureel goedkoopste oplossing van het huisvestingsvraagstuk. Bij nieuwbouw zijn de jaarlijkse exploitatiekosten het laagst. Bij de bouw van het nieuwe stadhuis is duurzaamheid één van de belangrijke aandachtspunten.
Almelo gaat daarbij voor een BREEAM-excellent certificering (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), het belangrijkste en meest gebruikte duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen wereldwijd. Hierbij wordt gekeken naar onder meer energie-efficiëntie, maar ook naar gebruik van duurzame materialen en bijvoorbeeld hoe wordt omgegaan met afval en veiligheidsmaatregelen op de bouwplaats. Zodra het Stadhuis opgeleverd is, wordt opnieuw getoetst of de duurzaamheidsmaatregelen zijn uitgevoerd.

Twee torens
Het nieuwe stadhuis, va circa 16.000 m2, wordt gebouwd op de hoek van de Egbert Gorterstraat en de Haven Noordzijde, langs de nieuw te realiseren waterboulevard. Karakteristiek in het ontwerp van Kraaijvanger Architecten zijn de twee torens van ieder circa vijftig meter hoog. Daarin bevinden zich de werkplekken. Per fte. is 0,8 werkplek beschikbaar. De bouw is 24/7 te volgen via een bouwcam. Meer informatie over het nieuwe stadhuis is te vinden op http://www.almelo.nl/nieuwstadhuis.

Gerelateerd

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024