Bouwinvest vastgoedportfolio behoort tot de meest duurzame wereldwijd

Bouwinvest heeft de prestaties op het gebied van duurzaamheid opnieuw verbeterd. Alle fondsen en mandaten van Bouwinvest scoren boven het wereldwijde gemiddelde van GRESB scores. Zo blijkt uit de resultaten van GRESB, de wereldwijde duurzaamheidsbenchmark.

Het Office Fund heeft net als vorig jaar met 5 sterren de hoogste rating. Alle andere Nederlandse sectorfondsen hebben 4 sterren. Het North-America mandaat heeft gemiddeld 3 sterren en het Europe mandaat en Asia-Pacific mandaat scoorden ook gemiddeld 4 sterren. Door deze verbeterslag ligt Bouwinvest op koers voor de doelstelling om 75% van de beleggingen, wereldwijd ruim € 12 miljard euro, bovengemiddeld duurzaam belegd te hebben in 2021.

Het Healthcare Fund maakt de grootste sprong, aangezien de score steeg met 35% met als resultaat een 4 sterrenrating. Ook het Hotel Fund verbeterde relatief fors en behoudt hierdoor de status van Wereldwijd sectorleider.  

Alle Nederlandse sectorfondsen en de internationale mandaten scoorden hoger ten opzichte van vorig jaar. De forse verbeterslag in de Nederlandse sectorfondsen is onder andere te wijden aan het verduurzamen van gebouwen, het realiseren van energie- en CO2-reducties en de externe controles op onze duurzaamheidsrapportages en milieudata. Daarnaast hebben alle fondsen de volledige 100 punten voor het onderdeel management behaald. Ook op de onderwerpen duurzaamheidscertificaten en beleid & transparantie wisten de meeste fondsen een bovengemiddelde score te behalen. In totaal kregen de fondsen 54 punten meer dan vorig jaar en dit leverde 4 extra sterren op.

Dick van Hal, CEO bij Bouwinvest, zei: “Wij zijn trots dat nu alle fondsen en mandaten bovengemiddeld scoren in de global real estate sustainability benchmark. Daarmee liggen we op koers en behoren onze fondsen tot de meest duurzame vastgoedfondsen wereldwijd. En we gaan door! We willen alle fondsen en mandaten in de hoogste twee categorieën.

Bouwinvest Real Estate Investors GRESB resultaten 2019: ​​​​​​​


Bouwinvest Real Estate Investors GRESB scores:

*Gemiddelde naar geinvesteerd vermogen

GRESB 2019


Totaal score

(verandering tov vorig jaar)

Aantal sterren

(verandering tov vorig jaar)

Residential


84 (+5)

4 (gelijk)

Office


93 (+5)

5 (gelijk)

Retail


85 (+6)

4 (gelijk)

Hotel


83 (+10)

4 (+1)

Healthcare


79 (+28)

4 (+3)

Europa*


79 (+5)

 4 (gelijk)

North-America*


75 (-1)

3 (gelijk)

Asia-Pacific*


84 (+6)

4 (gelijk)

Bouwinvest gebruikt de GRESB data ook voor de beoordeling en het benchmarken van de internationale investeringen. Waar mogelijk sturen we op verbetering van de duurzaamheidsprestaties door in gesprek te gaan met onze partners. We houden vast aan de doelstelling om wereldwijd te investeren in bovengemiddeld duurzaam vastgoed en zo een verbeterd risico-rendementsprofiel voor onze vastgoedbeleggingen te realiseren.

GRESB is een wereldwijde duurzaamheidsbenchmark waar in 2019 een record van 1.005 vastgoedfondsen aan deelnam. GRESB meet de duurzaamheidsprestaties van vastgoedbeleggingen op het niveau van een vastgoedfonds. Dus niet alleen: hoe duurzaam is een gebouw, juist ook hoe gaat de organisatie in de volle breedte om met milieu, sociale en governance aspecten. Het wordt gedreven vanuit de overtuiging dat voor verdere verduurzaming van vastgoed het juiste beleid, gekwalificeerde mensen, transparantie, systemen en meetgegevens nodig zijn. Sinds 2012 is Bouwinvest actief betrokken bij GRESB en meet de prestaties van de vastgoedinvesteringen op het gebied van duurzaamheid.

Op 3 oktober aanstaande zal GRESB de 2019 GRESB vastgoed scores voor de Nederlandse markt bekend maken. Deze speciale lustrum editie, vanwege het 10 jarig bestaan van GRESB, wordt mede georganiseerd door Bouwinvest. Deze bijeenkomst biedt een goede gelegenheid voor vastgoed beleggers en managers om kennis en inzichten te delen in de duurzaamheidsontwikkelingen van de sector. Deze lustrumeditie is een mooi moment om te reflecteren op de ontwikkeling sinds 2009 en om vooruit te kijken naar wat we gezamenlijk kunnen bereiken richting 2029.

Gerelateerd

EDGE Coolsingel Rotterdam

Edge keert terug naar Rotterdam met duurzame innovatie: EDGE Coolsingel

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties