BREEAM Congres prikkelt en inspireert

Met ruim 300 bezoekers, interessante sprekers zoals Odette Ex (oprichter en eigenaar Ex Interiors), Shamir Ghumra (directeur BREEAM, BRE) en Andy van den Dobbelsteen (Hoogleraar Climate Design & Sustainability, TU Delft) is het derde Nationaal BREEAM Congres een succes geworden. Maar niet alleen de aanwezigheid van die mensen, juist interactie en nieuwe inzichten die de lezingen en workshops opleverden zorgden voor de winst.

Een trotse Nicole Ummelen, vice-voorzitter van het bestuur van de TU/e, mocht als één van de eersten het podium beklimmen. Trots om het BREEAM Congres te mogen ontvangen, maar vooral trots om dat in het net opgeleverde en hoogwaardig gerenoveerde Atlasgebouw te mogen doen. De TU/e ontving op het podium namelijk een BREEAM-NL certificaat voor het gerenoveerde gebouw. Met een score van 96,01% staat gebouw Atlas bovenaan de BREEAM-lijst van duurzaamste onderwijsgebouwen wereldwijd, schrijft de TU/e.

CO2-boekhouding

Na de festiviteiten gooide Van den Dobbelsteen meteen de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok. Hij opende scherp met de stelling zoals ‘Klimaatverandering, het valt allemaal wel mee’. Met duidelijke sheets en een helder verhaal zette hij uiteen dat het alleen juist niet meevalt. Ook hield hij de zaal een spiegel voor:  “Want wie heeft zijn CO2-boekhouding al op orde?”, vroeg hij aan de aanwezigen. Het waren dit soort opmerkingen die de hoogleraar Climate Design & Sustainability deelde om te laten zien dat actie echt niet langer op zich mag laten wachten.

Andy van den Dobbelsteen spreekt de volle zaal toe.

Europese BREEAM Awards

Shamir Ghumra, de directeur van BREEAM, BRE bracht weer heel ander nieuws. Hij maakte bekend dat volgend jaar de Europese BREEAM Awards naar Nederland komen! De eerste Europese awardshow zal DGBC organiseren. Lees hier verder.

Massacirculariteit 

Hij maakte daarna het podium vrij voor Odette Ex van Ex Interiors. Zij greep meteen de aandacht met een paar scherpe opmerkingen. “Laten wij voor creatieve disruptie zorgen, laten wij van massaconsumptie naar massacirculariteit gaan. Daarvoor hebben wij meer informatie over de materialen nodig! Daarvoor hebben wij keurmerken en tools als BREEAM-NL en INSIDE/INSIDE nodig.”

Meteen op Twitter

In zijn vakgebied deed Derk Welling een soortgelijke oproep. Als belegger worstelt hij met de vele definities en beoordelingsmogelijkheden voor de duurzaamheid van gebouwen. Er is volgens hem dringend behoefte aan een wereldwijd en eenduidig systeem voor het beoordelen van gebouwen op hun bijdrage aan het beperken van klimaatverandering: een eenduidige '2-degree metric'. “Nu zijn er te veel standaarden en definities die niet eenduidig zijn.” Het was een presentatie vol scherpe opmerkingen die veel aandacht trok. Zo deelde Andy van den Dobbelsteen vanuit de zaal meteen een aantal uitspraken op Twitter:

Laat die piekbuien maar komen

Het daaropvolgende panelgesprek over klimaatadaptatie begon meteen scherp: ‘Laat die piekbuien maar komen, wij zijn er klaar voor’, was de eerst stelling. De panelleden Clemens Brenninkmeijer (Managing director bij Redevco Nederland), Edwin van de Woestijne (Managing director commercieel vastgoed bij a.s.r. vastgoedvermogensbeheer), Bernardo Korenberg (Head of sustainability and innovation bij Bouwinvest), Henny van Woerkom (Director projects bij CBRE GI) en Ivo Groenhuizen (Head of Asset Management Retail bij Altera Vastgoed NV) deelden openhartig hun ideeën over dit onderwerp. En daaruit blijkt: met nieuwbouw zijn ze er wel klaar voor, maar met bestaande bouw is het een grotere uitdaging.

Clemens Brenninkmeijer van Redevco Nederland deelt zijn visie op klimaatadaptatie tijdens het panelgesprek.

Workshops

Opvallend aan het programma was dat de workshops aan het einde van de dag waren ingepland. Maar dat was juist handig. De materie die eerder op de dag werd behandeld, kreeg een praktische insteek tijdens de workshops, zoals in de workshops In-Use in beweging en de workshop over het Atlasgebouw.

Zoals tijdens de workshop 'In-Use in beweging'. Op dit moment wordt de nieuwe internationale versie van BREEAM In-Use opgesteld, het moment dus om input te geven op dé belangrijke onderwerpen, die nu spelen: gezondheid, CO2-reductie, circulariteit en klimaatadaptatie. De deelnemers gingen daarmee aan de slag. Binnen de beperkte tijd werd het een echte ‘pressure cooker’-sessie. Veel discussie over wat al wel en nog niet in In-Use zit en wat er dan toch zeker nog in moet om al die bestaande gebouwen in beweging te krijgen.  

Drie deelnemers tijdens de workshop In-Use in beweging.

In de interactieve workshop ‘Een nieuw tijdperk; van renovatie naar een duurzame gebruiksfase’ vertelden bouwprojectteamleden en TU/e medewerkers over hun ervaringen met de renovatie van het Atlasgebouw en daagden zij de workshopdeelnemers uit om mee te denken over een duurzame gebruiksfase.  In een brainstormsetting over het thema ‘Gebruik’ werd vooral aangegeven dat het belangrijk is te blijven communiceren over het waarom en het wat. Ook in het thema ‘Beheer en Onderhoud’ werden goede tips meegegeven, zoals het aangaan van langdurige contracten (10-15 jaar) met je belangrijkste leveranciers. Hiermee komt de samenwerking optimaal tot stand en wordt de langetermijnvisie versterkt.

Reacties

Naast deze twee workshops waren er nog veel meer werksessies, lees hier meer verslagen. De presentaties en workshops zorgden bij de bezoekers voor herkenning, maar ook voor nieuwe inzichten. Op Twitter werd er al veel gedeeld over de dag, zoals je kunt zien in de tijdlijn van het .

Bekijk hier de terugblikpagina van het congres.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave