BREEAM-NL Certificaat voor Leidsche Rijn Centrum

Leidsche Rijn Centrumplan ontving onlangs het eerste BREEAM-NL Nieuwbouw Ontwerpcertificaat voor bouwblok D-1 Retail in Leidsche Rijn Centrum te Utrecht. De retailplint is gewaardeerd met drie sterren, ofwel Very Good.

Leidsche Rijn Centrumplan is een samenwerking van ASR Vastgoed Ontwikkeling en Vesteda Project Development. Het ontwerpteam heeft de haalbaarheid van de Breeam-certificering voor Leidsche Rijn Centrum in een vroeg stadium onderzocht en vastgesteld, met als resultaat een heldere visie op de bouw en duidelijke afspraken met alle partijen. Alle duurzaamheidsaspecten zijn vooraf vastgelegd in het bestek.

De belangrijkste duurzaamheidsaspecten zijn onder andere maximale afvalscheiding, goede thermische isolatie van het gebouw, energiezuinige verlichting, sociaal veilig winkelgebied, inzicht in en aandacht voor het waterverbruik, vervoersinformatiepunten en gebruik van duurzame energiebronnen. Daarnaast is de ligging van het nieuwe centrum, dicht bij openbaar vervoer als trein en bus, een belangrijke duurzaamheidsfactor.

In Leidsche Rijn Centrum ontwikkelt LRC een compleet stadscentrum voor de uiteindelijk ruim 100.000 bewoners van Leidsche Rijn. Het primaire verzorgingsgebied bestaat bij oplevering uit 160.000 mensen. Binnen het totale plan is LRC verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het kerngebied met 22.400 m2 retail, 5.600 m2 foodmarkt, 3.000 m2 dienstverlening, 4.000 m2 horeca en 3.000 m2 maatschappelijke voorzieningen.

Kléppiere is de afnemer van het grootste deel van het winkelprogramma. Naast de winkels en voorzieningen omvat het programma een parkeergarage met 1.300 openbare en 670 private parkeerplaatsen, 762 appartementen (waarvan 511 koopappartementen en 251 huurappartementen voor Vesteda) en 10.000 m2 kantoren in het hart van het plan. Vanuit de gemeente Utrecht worden er in Leidsche Rijn Centrum diverse andere functies gerealiseerd, zoals culturele voorzieningen, een bibliotheek en een bus- en treinstation (reeds gerealiseerd). Bioscoop Cinemec, ook onderdeel van het hele centrumgebied, wordt in september 2015 geopend.

Het centrum is een gezamenlijk ontwerp van AWG Architecten, Prof. Hans Kollhoff Architekten, Geurst en Schulze, Dok Architecten en Cruz y Ortiz arquitectos Sevilla, De Zwarte Hond en RPHS+. Het multifunctionele centrum is naar verwachting eind 2017 gereed.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Gerelateerd

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'