BREEAM-NL voor Dummies: Doe eens gek, ga eens op de fiets naar je werk

BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Gebouwen worden beoordeeld op een negental onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leidt uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). Deze keer uitgelicht in de categorie Transport: TRA 3, het bieden van alternatieven voor de auto.

Werknemers kiezen toch nog vaak voor de auto om naar het werk te gaan. Lekker makkelijk, comfortabel en je wordt niet nat als het regent. Uiteraard kleven ook nadelen aan het autogebruik. Je staat in de file, het is niet sportief, en bovendien niet goed voor het milieu. Daarom wordt in BREEAM-NL het gebruik van alternatief vervoer voor de auto gewaardeerd met twee punten.

Fietsen

Er zijn vier manieren om de twee punten te verdienen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een fietsenstalling waar genoeg fietsen in kunnen. Wanneer ook wordt gezorgd voor kluisjes, kleedkamers, douches en een plek waar je natte kleren kunt drogen, dan zijn de twee punten binnen.

Openbaar vervoer

Ook het optimaal aanbieden van openbaar vervoer is een mogelijkheid om BREEAM-NL punten te verdienen. Al bij het ontwerp van het gebouw kijk je samen met de gemeente naar hoe je kunt zorgen voor een goede bereikbaarheid van het openbaar vervoer. Wanneer je er dan ook daadwerkelijk voor kunt zorgen dat het aanbod van openbaar vervoer in de omgeving stijgt, dan verdien je twee punten.

Elektrisch vervoer

Het afgelopen jaar is de verkoop van elektrische auto’s fors gestegen. Het eerste punt krijg je wanneer je ervoor zorgt dat er voor deze auto’s oplaadpunten worden geplaatst. Wanneer deze oplaadpunten ook nog eens 100% groene energie geven, dan is ook het tweede punt binnen.

Carpoolen en auto delen

De laatste manier om op deze credit punten te scoren is door carpoolen te stimuleren. Bijvoorbeeld door een informatiepunt op te zetten en door carpoolplaatsen op het terrein in te richten. Autodate en Greenwheels stimuleren kan ook. Denk dan aan het inrichten van een speciale parkeerplek. Het tweede punt verdien je door medewerkers voor te lichten over de werking van deze manier van auto’s delen.

Toolbox

Weten wat de invloed is van alternatief vervoer op de BREEAM-NL score? Gebruik dan de Nieuwbouw en Renovatie Toolbox.

 

 

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave