BREEAM-NL voor Dummies: Eigen voedsel eerst!

BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebiedsontwikkelingen te beoordelen. Projecten worden beoordeeld op een zestal onderdelen: Management, Synergie, Bronnen, Ruimtelijke Ontwikkeling, Welzijn & Welvaart en Gebiedsklimaat. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leiden uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). In BREEAM-NL leest u meer over deze credits. Deze keer uitgelicht in de categorie Bronnen: BRO8: het stimuleren van het produceren en consumeren van lokaal geproduceerd voedsel.

Ver is lekker? 

Wat je van ver haalt, is lekker. Dit spreekwoord is inmiddels ietwat gedateerd. Want de voedselindustrie anno 2015 focust zich steeds meer op eerlijk voedsel, ambachtelijk gemaakt en ook nog eens lokaal geproduceerd. Het bezorgt consumenten een beter en bewuster gevoel. Weet wat je eet dus! Ook BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling waardeert het als het produceren en consumeren van lokaal geproduceerd voedsel wordt gestimuleerd. Er zijn 2 punten mee te verdienen.

Lokaal produceren

Het eerste punt wordt toegekend als is onderzocht hoeveel ruimte er in het gebied beschikbaar is om voedsel lokaal te produceren. Dit kunnen bijvoorbeeld daken zijn, of maaivelden, ja zelfs muren tellen mee. Als 20% van het gebied geschikt is, en meer dan 80% ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor de productie van voedsel, dan is het eerste punt binnen.

En aandacht vergroten

Het tweede punt is binnen als er ook eens een goed doordacht plan wordt gemaakt om die lokaal geproduceerde producten te promoten. Bijvoorbeeld door de zichtbaarheid te vergroten, de productiegebieden als zodanig onder de aandacht te brengen, de producten ook daadwerkelijk aan de man te brengen én de mensen in het gebied te producten te laten consumeren.

Assessmenttool

Ook weten wat de invloed van lokale producten op BREEAM-NL score is? Gebruik dan de Assessmenttool voor Gebiedsontwikkeling.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council