BREEAM-NL voor Dummies: Maak er geen rommeltje van op de bouwplaats

BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Gebouwen worden beoordeeld op een negental onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leiden uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). Deze keer uitgelicht in de categorie Management: MAN 3: de milieu-impact op de bouwplaats.

Een duurzaam gebouw is niet alleen het eindresultaat. Het draait zeker ook om het bouwproces. Logisch ook, want hoe kan een gebouw nu duurzaam zijn als het op een niet duurzame wijze is gebouwd? Niet voor niets kunnen met deze credit maar liefst 4 punten worden verdiend.

Verantwoord hout

Maar waar moet je dan allemaal op letten op de bouwplaats? In de eerste plaats moet het hout dat op de bouwplaats wordt gebruikt voor 80% op een duurzame manier zijn geproduceerd. Uiteraard mag het geen illegaal hout zijn. Hergebruikt hout van buiten de bouwplaats mag ook.

Let goed op energie en CO2-uitstoot

Daarnaast is het belangrijk goed te letten op het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de activiteiten op de bouwplaats en al het transport. Dit moet ook goed worden gerapporteerd. Zo moeten alle leveringen op de bouwplaats worden bijgehouden. Compleet met de hoeveelheid CO2 uitstoot van het vervoer.

Heldere doelstellingen

Maar dat niet alleen. Er moeten ook heldere doelen voor het verbruik worden geformuleerd. Deze hangen op op de bouwplaats. Dit maakt bouwers bewust van het verbruik, waardoor het verbruik kan worden teruggedrongen. Datzelfde geldt voor het gebruik van water op de bouwplaats. Schone lucht en schone grond zijn eveneens belangrijk. Om luchtvervuiling door stof, en vervuiling van grond- en oppervlakte water tegen te gaan tijdens de bouw, moeten best-practice maatregelen worden genomen.

Op naar de vier punten

Wanneer de hoofdaannemer ook nog eens handelt volgens een gecertificeerd milieumanagementsysteem en beschikt over een milieubeleid(splan), dan zijn de 4 punten voor deze credit compleet. Voldoe je aan een gedeelte van deze voorwaarden? Dan kan een gedeelte van dit aantal punten worden bijgeschreven.

Toolbox

Wilt u weten wat de invloed is van milieu-impact op de bouwplaats op de BREEAM-NL score? Gebruik dan de Nieuwbouw en Renovatie Toolbox.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave