BREEAM-NL voor Dummies: Te koud, te warm, weer te koud, nu weer te warm…

BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Gebouwen worden beoordeeld op een negental onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leiden uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). Deze keer uitgelicht in de categorie Gezondheid: HEA 11: het regelen van de temperatuur.

Zelf trek je het liefst een trui extra aan, terwijl je bij je collega de zweetdruppels van zijn voorhoofd ziet lopen. Herkenbaar? In bijna ieder kantoor is de binnentemperatuur een belangrijk onderwerp van gesprek. Niet voor niets staat het hoog in de ergernislijstjes in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Voor het goed zelf kunnen regelen van de binnentemperatuur in kantoren en scholen kan in BREEAM-NL 1 punt worden verdiend.

Zelf bedienen

Het punt kun je bijschrijven wanneer je de verwarmings- en koelinstallaties als gebouwgebruiker zelf kunt bedienen. Je moet de temperatuur maximaal 2 graden warmer of 2 graden koeler kunnen zetten, afhankelijk van wat je wensen zijn. Daarbij is het natuurlijk niet de bedoeling de temperatuur in het gehele gebouw daalt of stijgt. Nee, de temperatuur moet per zone te regelen zijn. In een kantoor bestaat een zone uit maximaal vier werkplekken. Bij een school gaat het om temperatuurregeling per lokaal. 

Gemakkelijk te begrijpen

Aan een temperatuurregelaar die niet te begrijpen is, heeft niemand iets. Daarom worden eisen gesteld aan het gebruiksgemak van de apparatuur. De temperatuurregeling moet voor de gemiddelde gebruiker eenvoudig te begrijpen en te bedienen zijn. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, dan is het punt binnen.

Toolbox

Wilt u exact weten wat de invloed is van temperatuurregeling op de BREEAM-NL score? Gebruik dan de Nieuwbouw en Renovatie Toolbox.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council