De Milieuprestatie Gebouwen en duurzaam bouwen zitten elkaar soms in de weg, terwijl ze allebei de beste gebouwen met zo min mogelijk schade voor het milieu voor ogen hebben. Deel één uit de serie behandelt de zoektocht naar een integrale aanpak.
Houtbouw is een manier om woningen neer te zetten met een MPG die (veel) lager is dan de huidige wettelijke eisen. Maar biobased en hergebruikte materialen staan nog niet altijd goed geregistreerd in de Nationale Milieudatabase (NMD), waardoor die MPG toch moeilijk te bereiken is. Daarover gaat deel twee uit de serie.
Industriegebouwen staan centraal in deel 3. Die zijn niet te vergelijken met woningen of kantoren, toch leggen we ze bij het berekenen van de MPG-score langs (ongeveer) dezelfde meetlat; namelijk door de materialen af te zetten tegen de oppervlakte. Dat levert voor dit gebouwtype in veel gevallen een niet-representatieve score op, blijkt uit het onderzoek van DGBC.
Voor een nauwkeurige berekening van de MPG-score zou het aanvullen van het aantal productkaarten in de Nationale Milieudatabase (NMD) goed zijn. Hoe staat de aanwas ervoor, en wat doet de NMD zelf om dat proces te bevorderen? Een gesprek met John Drissen, projectleider en accountmanager bij de Nationale Milieudatabase, in deel 4 uit de serie.
De circulaire ambitie van de bouwwereld heeft baat bij duidelijke richtlijnen voor de toepassing van de MPG-regels op industrie- en bedrijfsgebouwen. De huidige regels geven in deze categorie gebouwen nu namelijk nog te veel ruimte voor interpretatie, zeggen experts. Lees het in deel 5 van de serie.
Lees ook de publicatie Koplopers in de utiliteitsbouw