Circulaire restwaarde flexwoningen: duurzame oplossing voor acuut probleem

De business case voor flexwoningen verbetert wanneer de circulaire restwaarde wordt meegenomen, blijkt uit onderzoek. Op dit moment zijn flexwoningen vaak moeilijk financierbaar door de tijdelijkheid van een locatie. In opdracht van en in samenwerking met Invest-NL hebben Alba Concepts, bbn adviseurs en Basevalue een rapport opgesteld met een gestandaardiseerde werkwijze voor het toepassen van circulaire restwaarde in de business case van tijdelijke huisvesting. TNO en DGBC hebben het rapport ingezien en de werkwijze gecontroleerd.

Bron: Invest-NL

Flexwoningen bieden een oplossing voor het huidige woningtekort. Dit zijn woningen met een permanente bouwkwaliteit, maar zijn modulair ontworpen en verplaatsbaar en staan doorgaans 10 tot 15 jaar op één locatie. De businesscase voor flexwoningen is op dit moment vaak niet rond te krijgen, onder andere omdat de woningen na deze tijdelijke periode volledig afgeschreven worden. De realisatie van deze woningen vereist daarom een nieuwe financieringsopzet. Door het integreren van de financiële restwaarde wordt de businesscase van een flexibele woonlocatie sterk verbeterd. Een gestandaardiseerde werkwijze op basis van circulaire uitgangspunten voor financiële restwaarde biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor circulaire toepassingen en hergebruik in de reguliere woningbouw en eventuele andere sectoren.

Rekenmethode

Het rapport bevat een rekenmethode gebaseerd op verschillende scenario’s (doorexploitatie, herplaatsing en demontage) en biedt verdere toelichting op de toegepaste rekenregels. Daarnaast verschaft het inzicht in de financiële consequenties van het integreren van de financiële restwaarde in een financieringsmodel, en benoemt het omgevingsinvloeden die (indirect) impact hebben op de hoogte van de uiteindelijke restwaarde of IRR.

Financiering flexwoningen

De volgende stap om deze rekenmethodiek structureel te implementeren in het taxatie- en financieringsproces voor (circulaire) flexwoningen. Als eerste wordt gesproken met taxateurs, accountants en financiers om te onderzoeken of de rekenmethodiek als standaardnorm kan worden gehanteerd. Invest-NL wil verder onderzoeken hoe bijvoorbeeld met garanties de financiering van de circulaire restwaarde van flexwoningen versneld kan worden. Dit verlaagt de financiële risico's voor investeerders en ontwikkelaars en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe projecten.

Bekijk het rapport Financiële restwaarde flexwoningen

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave