Circulariteit leeft en is steeds beter meetbaar

De circulaire materialen in bouwkundige oplossingen nemen toe. Met biologische bouwmaterialen, toenemende houtbouw en hergebruik van materialen uit bestaande bouw gaat het de goede kant op. En het mooie is dat dat ook steeds beter meetbaar is, onder meer met de MilieuPrestatie Gebouwen en de Milieukostenindicator.

Het is een opsomming van zaken die al langer spelen, maar afgelopen jaar zijn daar mooie stappen bijgekomen. We begonnen het jaar met het Paris Proof Embodied Carbon Congres. Interessante sprekers namen ons mee in het belang van circulair denken en doen. Diverse partijen benadrukten het belang van bouwen binnen een CO2-budget. Als het aan DGBC ligt, komt daar ook een wettelijk plafond aan.

Verder kijkt DGBC met een groep partners of in de bestaande bouw circulair inspecteren een optie is. Uitgerekend de meetbaarheid is hier een probleem, omdat niet altijd duidelijk is van welke renovatie een materiaal is. Terwijl over het algemeen de meetbaarheid juist toeneemt door de MilieuPrestatie Gebouwen die een nadrukkelijker rol krijgt. Bovendien is houtbouw populairder dan ooit. De nationale database van producten helpt om betere materiaalkeuzes te maken in de bouw.

Lees ook het artikel van Ruben Zonnevijlle die alvast een blik vooruit werpt.

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council