Column De RuwBouw Groep: besmet met het dubo-virus

30 jaar geleden ben ik bij CVK Kalkzandsteen in dienst gekomen en heeft mijn toenmalige chef Leo Klein mij direct besmet met het dubo-virus. En dat is nooit meer weggegaan. Na de eerste grote dubo golf in de jaren 90 deed LEAN zijn intrede. Veel mensen werden geprikkeld bewuster om te gaan met energie en grondstoffen. Voor de RuwBouw Groep betekende dit een gezonde competitie tussen de productielocaties. Dit leverde interessante resultaten op wat betreft energie- en grondstoffengebruik. Locatiemanagers van kalkzandsteen kregen nieuwe taken op het gebied van beton en andersom. R&D afdelingen werden samengevoegd met kruisbestuivingen tot gevolg.

Van afval naar grondstof

Wat in het verleden nog een ‘afvalstof’ was voor kalkzandsteen bleek een nuttige toevoeging voor beton. Grindfracties zonder toepassing in de betonindustrie kregen plots mogelijkheden voor de optimalisatie van kalkzandsteenproducten. De regelgeving van afvalstoffen werd strenger en zorgde dat we ons bewust werden dat afval niet bestaat en een waardevolle grondstof kan zijn. 

Kalk uit de krant

Managers kwamen niet meer vanzelfsprekend uit de eigen kweekvijver, maar ook van buiten de sector. En we werden bewuster van alternatieve stromen grond-, of reststoffen van buiten de bouwsector. Bijvoorbeeld de relatief kostbare kalk welke nodig is voor de productie van kalkzandsteen. Deze kwam in het verleden volledig uit kalkgroeves. Door het contact met de papierindustrie bleek het witte papier van onze dagelijkse krant kalk op te leveren na verbranding in energiecentrales. Die papierkalk vervangt inmiddels 50% van de oorspronkelijke kalk.

CO2-neutrale Wildlands Zoo

Ambitieuze opdrachtgevers zetten ook aan tot actie. Bijvoorbeeld voor maximale circulariteit van de oude Emmense dierentuin. Dit is sinds vorig jaar de CO2-neutrale Wildlands Adventure Zoo. De prefab betonproducten van Heembeton bevatten daarom de technisch hoogst haalbare secundaire grondstoffen.

CO2 als grondstof

Al deze ervaringen hebben ons gesterkt in de ontwikkeling van Compensatiesteen, een CO2-negatief product. Van secundaire grondstoffen wordt een mengsel gemaakt waar 1.000 kg een halve dag in contact gebracht wordt met 250 kg CO2. Met 1.250 kg steen als resultaat.

Bovenstaande ontwikkelingen zouden zeker niet misstaan in BREEAM-NL projecten. We werken aan een steeds completere LCA database en kennen al vele jaren de MRPI bladen voor onze kalkzandsteen. Ook tijdens het ontwerpproces kunnen we een bijdrage leveren aan een zo gunstig mogelijke BREEAM-NL score.

Mijn vroegere chef Leo Klein leeft helaas niet meer. Maar de manier waarop circulariteit en duurzaamheid anno 2017 op de kaart staat had hem doen glunderen.

Ben Kruseman, de RuwBouw Groep

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed