Cultureel erfgoed (on)financierbaar?

Wat zijn de kansen voor ons cultureel erfgoed en onze monumenten? Dutch Green Building Lab deed hier samen met professionals onderzoek naar. De resultaten en denkrichtingen zijn vastgelegd in vijf korte films. Deze zijn te bekijken op http://www.youtube.com/user/DGBLStudio.

In het eerste filmpje ‘Cultureel Erfgoed is van zichzelf’ gaat Piet van der Kooij van de Universiteit van Amsterdam in op het eigenaarschap van cultureel erfgoed. Hij stelt dat eigendom door één belanghouder te kwetsbaar is. Een gedeeld belang daarentegen zorgt voor continue feedback op de koers van de exploitatie en onderneming waardoor de stabiliteit op lange termijn gewaarborgd is. Architect Niels Slob vindt in de tweede film dat we van musea naar evoluerende monumenten moeten. Dat wil zeggen dat er een onderscheid is tussen vaste monumentale delen van een gebouw, en variabele delen die niet direct grote culturele waarde hebben.

Niet mooier én een stuk saaier
Bart van Rossum van Cooper Feldman poneert de stelling dat we cultureel erfgoed te veel willen beheersen en behouden. Het resultaat: cultureel erfgoed en het behoud daarvan wordt daarmee onbetaalbaar en het eindresultaat wordt én niet mooier, én een stuk saaier. Maarten de Jong, directeur van Oneplanetcrowd.nl, stelt in de vierde film dat crowdfunding een efficiënt middel kan zijn in de financiering van cultureel erfgoed. Daarnaast zorgt het voor betrokkenheid van de crowd. En in het vijfde filmpje besluit Julliëte Cortet van Coresta dat cultureel erfgoed vooral een discussie is over identiteit. Dat betekent dat je pas weet hoe je met cultureel erfgoed moet omgaan als je weet welke betekenis het erfgoed heeft voor zijn gebruikers.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave