De afspraken van de Klimaattop

Tijdens de Nationale Klimaattop 2016 hebben vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt om de uitstoot van CO2 met in totaal 17,6 Megaton terug te dringen. Dit blijkt uit onderzoek van Ecofys.

De beperking van alle afspraken komt overeen met 9% van de totale Nederlandse uitstoot. De drie afspraken met de grootste CO2e reductie zijn de ‘Lancering CO2 Smart Grid’, ‘De transitie van aardgas naar duurzame warmte’ en ‘Aan de slag met energiebesparing bij bedrijven’, samen verantwoordelijk voor de reductie van 15,6 Mton CO2e oftewel 89% van de totale impact van de Klimaattop. Staatssecretaris Dijksma: ‘We hebben vandaag laten zien dat we heel veel kunnen bereiken als we met zijn allen onze krachten bundelen. Het komt er nu op aan om door te pakken, de afspraken daadwerkelijk te gaan uitvoeren en de CO2-uitstoot drastisch te beperken. Vandaag laten we met echte actie zien hoe we aan het akkoord van Parijs bijdragen.’

Deltaplan Duurzame Renovatie

Daarnaast zijn er drie plannen die nog in een priller stadium zijn. De initiatiefnemers hebben de potentie van deze plannen al in kaart gebracht. Deze potentie is vertaald naar CO2e reductie en is ook opgenomen in deze publicatie. De plannen om met dit potentieel aan de slag te gaan zijn ondertekend op de Klimaattop. Dit zijn het ‘Deltaplan Duurzame Renovatie, Route 15.000’, ‘Energiepotentie watersysteem’ en ‘Truckplatooning: creating next generation mobility!’. De potentie van deze plannen samen is een reductie van 11,3 Mton CO2e. Van deze drie plannen is nog niet bekend in welke mate de potentie in 2030 gerealiseerd kan worden en daarom is dit getal niet meegenomen in de totale impact van de Klimaattop.

Lees hier het gehele rapport van Ecofys.

Bron: Energieoverheid.nl

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen