De berekening achter Paris Proof verder uitgediept

DGBC gaat samen met TVVL, Royal Haskoning DHV en NIBE de onderbouwing van de berekeningen achter Paris Proof verdiepen en harmoniseren met andere initiatieven en ontwikkelingen uit de markt. Iedere partij gaat een specifiek onderdeel van de rekenmethodiek achter Paris Proof nader onderzoeken. Het project wordt gesteund door de Redevco Foundation. De resultaten zullen ook in het Engels worden gepubliceerd, omdat er steeds meer belangstelling voor de methodiek ontstaat uit andere landen.  

TVVL (kennispartner in de technologiesector) heeft eerder een rekenmethode tot Werkelijk EnergieNeutrale Gebouwen (WENG) ontwikkeld. Deze rekenmethode heeft hetzelfde uitgangspunt als Paris Proof: het gaat om het werkelijke energieverbruik op de meter. De rekenmethodes zullen door DGBC en TVVL afgestemd en verfijnd worden. Dat gebeurt naar aanleiding van vragen van partijen die hun portefeuille met de methodiek in kaart aan het brengen zijn.

Toekomstig beschikbare duurzame energie

Royal Haskoning DHV duikt in de wereld van duurzame energie. De getallen achter Paris Proof zijn tot stand gekomen op basis van bronnen uit 2013 over de beschikbare hoeveelheid duurzame energie in 2050. De technologie en gedachten hebben sindsdien een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Wat zullen de verliezen zijn tijdens transitie, transport en opslag van die energie? En wat staat er nog aan ontwikkelingen te wachten? Wat hebben die voor invloed op het aanbod aan duurzame energie in 2050, en hoeveel is daarvoor beschikbaar voor de gebouwde omgeving? De ingenieurs van Royal Haskoning DHV gaan dat uitzoeken. 

CO2-footprint materialen

De CO2-footprint van gebouwen wordt niet enkel door het energieverbruik op de meter bepaald. Er is steeds meer aandacht voor de milieubelasting van bouwmaterialen. Gebouweigenaren willen deze impact in hun zogenoemde footprint opnemen. Adviesbureau NIBE zal dit specifieke aspect onderzoeken. Wat is de impact van de energietransitie op de nationale energievoorziening? Maar ook de CO2-footprint van bijvoorbeeld bouwmaterialen en installaties om een gebouw te renoveren tot zeer energiezuinig en hoe kan dit in de methodiek opgenomen worden?

Congres

Op 28 mei organiseert DGBC het congres Paris Proof. Tijdens dit evenement worden de onderzoeksresultaten van TVVL, Royal Haskoning DHV en NIBE gedeeld. Het onderzoek en het evenement worden gesteund door de Redevco Foundation.

DGBC-partners

Redevco | TVVL | NIBE bv | Royal HaskoningDHV

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council