Hogeschool Utrecht timmert flink aan de duurzame weg en in vijf jaar ‘Duurzaam Doen’ is al veel bereikt. Maar om de duurzame en gezonde stad daadwerkelijk tot stand te brengen is het nodig om techniek, economie en politiek-maatschappelijk denken met elkaar te verbinden. Hogeschool Utrecht kan en wil een cruciale rol spelen in het leggen van deze verbindingen.
In vijf jaar ‘Duurzaam Doen’ heeft Hogeschool Utrecht al veel bereikt, zo stelde André Henken, directeur van de Faculteit Natuur en Techniek. Hogeschool Utrecht kwam uit het onderzoek van studentennetwerk Morgen uit de bus als meest duurzame hogeschool en werd daarom winnaar van de gouden SustainaBul. Henken: ‘Onze studenten zijn de medewerkers, leidinggevenden en beleidsmakers van morgen. Als we duurzaamheid niet in het onderwijs integreren krijgen we nooit een duurzame economie’.
De Gezonde en Duurzame stad staat symbool voor de integrale Utrechtse benadering van duurzaamheid: een balans tussen economische groei, milieu en het welzijn van mensen. Tijdens het congres passeerde een scala aan duurzame oplossingen de revue: van energiereductie en -transitie tot duurzame voeding en gezondheid in de gebouwde omgeving. Maar waarom is de duurzame en gezonde stad zo moeilijk te verwezenlijken?
Barrières voor duurzame transitie
Keynote-spreker Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde Erasmus Universiteit Rotterdam, oprichter Urgenda, ICI en DRIFT): ‘Technisch kan er al heel veel. De business cases zijn ook uitgewerkt. Het hangt niet op de techniek, maar op de organisatie, de durf om mentaal de stap te maken. De grootste barrière voor transitie zit in ons hoofd. Het werkt ook niet om een breed draagvlak te blijven zoeken, dan krijg je het nooit voor elkaar. Stop met polderen en zoek liever een smal en diep draagvlak.’ Jan Terlouw (oud-minister van Economische Zaken en oud-voorzitter Platform Energie Gebouwde Omgeving) sloot zich hierbij aan: ‘Technisch kan duurzaam doen heel makkelijk, economisch ook. Dat het niet gebeurt is vooral een politiek-maatschappelijk probleem. Politiek, wetenschap en economie moeten daarom samenwerken om stappen vooruit te maken.’
Verbinders in het hbo
‘Verbinders zijn cruciaal en die zijn er veel te weinig’, zo stelde Rotmans. Ook Ivo Opstelten, lector Nieuwe Energie in de Stad bij Hogeschool Utrecht, onderstreepte de rol van verbinders in zijn inaugurale rede. Het hbo heeft een belangrijke taak waar het gaat om het uit de weg ruimen van politiek-maatschappelijke barrières, benadrukte Opstelten: ‘Op de universiteiten wordt theoretisch onderzoek verricht, in het mbo vind je de makers. In het hbo zitten juist de verbinders en vertalers.’
Zero-emission tree
Geri Bonhof (voorzitter College van Bestuur Hogeschool Utrecht) onthulde op het congres een modelversie van de Zero Emission Tree (accuboom op zonnepanelen). De boom is ontwikkeld door het lectoraat Microsysteemtechnologie (lector Erik Puik) van het Kenniscentrum Technologie en Innovatie i.s.m. Enexis-Fundera (Jan van Rookhuijzen, business developer en alumnus werktuigbouwkunde HU). De Zero-Emission-Tree staat sinds kort naast de Faculteit Natuur en Techniek, Oudenoord 330 te Utrecht. Studenten van Hogeschool Utrecht gaan de komende maanden een proefopstelling van tien Zero Emission Trees realiseren.
Sprekers op de conferentie waren verder prins Carlos de Bourbon de Parme (directeur Institute for Sustainable Innovation & Development), Remco van Lunteren (gedeputeerde provincie Utrecht), Paul van Ruiten (directeur Milieu, Duurzaamheid en Energie bij Royal HaskoningDHV), Floris de Gelder (directeur Utrecht Science Park) en Reint Jan Renes (lector crossmedial communicatie in het publieke domein bij Hogeschool Utrecht). De meer dan driehonderd deelnemers waren onder meer bouwers, installateurs, adviseurs, architecten, woningbouwcorporaties, regionale overheden, kennisinstellingen, docenten, onderzoekers en studenten van Hogeschool Utrecht.
SURE2013
De conferentie was de slotdag van SURE2013 (Sustainable Innovation in the Utrecht Region), innovatieweek koplopers duurzame ontwikkeling regio Utrecht. Hogeschool Utrecht is als samenwerkende partner in het Utrecht Sustainability Institute medorganisator van SURE2013. De andere partners: Utrecht Science Park, Universiteit Utrecht, Universitair medisch Centrum Utrecht en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Contactpersoon: Erlijn Eweg, Programmamanager De Omslag naar een duurzamer samenleving, tel: 06-20 60 19 13, .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken). Bestellen van de openbare les ‘Nieuwe Energie in de stad, stip op de horizon?’ van Ivo Opstelten.