De eerste DGBC Studiedag

Gisteren vond in Utrecht voor de eerste keer een DGBC Studiedag plaats. Deze nieuwe training vervangt de terugkomdag voor BREEAM-NL Experts. Grootste verschil: deelnemers konden zich inschrijven voor thematische workshops. In de eerste editie waren de thema's MVO, Cradle to Cradle en Landgebruik en Ecologie. De eerste Studiedag werd beoordeeld met een voldoende tot goed. Hieronder de ervaringen van twee van de drie workshops.

Bekijk de foto's

Workshop: Landgebruik en Ecologie

De BREEAM-NL methode gaat vooral in op het oplossen van waterproblemen. Maar lange periodes van droogte komen steeds vaker voor. Droogte in combinatie met buien met een hoge intensiteit zorgen voor steeds meer overlast. Onderwaterstaande straten, huizen en winkels zijn in de zomers bijna vanzelfsprekend. Hier liggen kansen, door meer aandacht te besteden aan wateropvang voor die periodes. Enkele tips die tijdens deze workshop werden gegeven:

  • Maak gebruik van dubbele functies:
  • Flauwe hellingen in een talud, dit is wel ruimte-intensief.
  • Het combineren van grasvelden/terrassen en waterinfiltratie om zo water te bergen in de bodem.
  • Water opvangen in parkeergarages die onder water kunnen staan.

Wat betreft de aandacht voor flora en fauna binnen BREEAM-NL: die is vooral gericht op beschermde soorten, maar minder op de algemene soorten. Daarnaast worden de ecologische aspecten vaak pas in een laat stadium van de bouw toegepast. Belangrijk om hier in een vroeg stadium van planvorming al aandacht aan te besteden en niet wanneer bijna met bouwen wordt begonnen.

Een manier om dit beter te krijgen is om meer kennis op het gebied van subsidiëring te verspreiden. Vaak is door onwetendheid een weinig aandacht voor de ecologische aspecten. Experts kunnen hieraan bijdragen door de ecologische waarden beter of eerder aan de man te brengen. Het levert namelijk vaak mooie extra aspecten op van een gebouw, en ook een mooi aantal punten in de BREEAM-NL methodiek.

Workshop: MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een ontzettend breed begrip. Een architect die zijn vastgoed bezoekt met een elektrische auto, is dat maatschappelijk verantwoord? Hij zou zich juist bij het verkopen van het vastgoed moeten onderscheiden door bijvoorbeeld alle duurzame opties voor de klant uit te stallen. Als een gebruikshandleiding voor duurzaam wonen. MVO draait vooral om bewustwording en logisch nadenken over hoe met een andere duurzame insteek, zelfde resultaten bereikt kunnen worden. Vaak wordt er gedacht in lasten of kosten, terwijl er meer in ‘waarden’ gedacht moet worden. Het aanpassen van de bedrijfsvoering kan soms volgen uit een visie, maar ook omdat zij ‘moeten’. Zodra je moet, ben je in feite al te laat. Dus zorg dat je de mindset anders weet in te zetten. MVO bezit namelijk ook een verdienmodel, denk aan People, Planet, Profit.

Lees meer over de Studiedagen

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave