En dat sluit weer prachtig aan bij de Nationale Bijentelling van dit weekend. Zo simpel kan het zijn om in het klein iets groots te doen voor de biodiversiteit. Want waar bloemen bloeien, verschijnen talloze insecten en daarvan leven weer vogels en vleermuizen. Er zijn talloze mogelijkheden op, aan en zelfs in een gebouw om die leefwereld te verbeteren. Grote effecten, via kleine ingrepen.
Natuurlijk willen we tegelijkertijd ook graag grote maatregelen. Natuurinclusief bouwen is essentieel. Als je gebouw er al (lang) staat, kun je niet aankomen met de smoes dat biodiversiteit rond jouw pand te groot of te prijzig zal zijn, ‘dus nu nog even niet’. Het gaat niet om grootse, kostbare ingrepen. Een groen dak, een paar nestelstenen – of zelfs maar een paar handenvol bloemenzaad in het gazon rondom je kantoor. De aardhommel en de rosse metselbij, zo heb ik mij laten vertellen, zijn er blij mee!
Zaterdag en zondag kun je rondom je eigen huis op pad, voor de Bijentelling. Gewapend met de loep natuurlijk, want het gaat om de kleine dingen als je al die kleine, fascinerende insecten in je eigen tuin wilt herkennen en tellen. Toch doen, want er gaat een wereld voor je open als je de verschillende soorten hommels, honingbijen, solitaire bijen, zweefvliegen en wespen van elkaar kunt onderscheiden.
Het zit ‘m in de details, bij die zoemende beestjes die soms niet groter zijn dan 1 centimeter. Ze hebben gelukkig niet veel nodig in je tuin. Een ongestoord rommelhoekje met wat hakhout, takken, blad, los zand of grind – en vooral veel bloeiende struiken, bomen en (zelf gezaaide) bloemen. In mijn kleine stadstuin valt van alles te beleven, en ook een terras of zelfs een balkon biedt mogelijkheden.
Ook hier zit ’t in de kleine dingen. Je hoeft niet te wachten tot ‘Earth Day’ 2023. Met deze inspiratie kun je in de komende, prachtige voorjaarsmaand mei direct de omgeving van je kantoren en ander vastgoed vergroenen. Wedden dat er medewerkers en/of huurders te porren zijn voor zoiets leuks?
Annemarie van Doorn