De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

De uitdagingen rondom de energietransitie zijn talrijk. Sinds kort is daar het probleem van netcongestie bij gekomen. Gelukkig zijn er in de markt al veel concrete oplossingen beschikbaar die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen. Adviesbureau Vanbeek heeft enkele oplossingen voor je op een rij gezet. Met deze 5 tips zet jouw organisatie proactieve stappen om netcongestie problemen aan te pakken.

Direct naar het volledige artikel

Tip 1 Start met Energiemonitoring en slimme data-analyse

Gebruik een slim monitoringssysteem (zoals ErbisOne) om het energieverbruikspatroon van je gebouw of faciliteit in kaart te brengen. Analyseer deze gegevens om de pieken in jouw energieverbruik te identificeren. Ontwikkel daarna een strategie om energieverbruik te optimaliseren, zoals het plannen van energieverbruikspatronen om piekbelastingen te vermijden of het implementeren van slimme energiebeheersystemen.

Tip 2 Gebruik slimme batterijopslag

Slimme batterijsystemen fungeren als buffer tussen de opwekking en het verbruik van energie, waardoor schone energie efficiënter wordt benut. Je wordt daarmee (bijna) onafhankelijk van het beperkte energienetwerk.

Tip 3 Zet slimme laadpalen in met load balancing

Slimme laadpalen met load balancing zorgen ervoor dat jouw voertuigen worden opgeladen wanneer er voldoende stroom beschikbaar is, waardoor overbelasting van het elektriciteitsnet wordt voorkomen. Hiermee verlaag je jouw energiekosten en draag je bij een stabielere en duurzamere energie-infrastructuur.

Tip 4 Maak gebruik van Digital Twin technologie

Een Digital Twin is een virtuele representatie van jouw fysieke gebouw. Door real-time gegevens te analyseren en te simuleren, identificeert de Digital Twin strategieën voor optimaal energiebeheer van jouw gebouwen. Hiermee verminder je congestie en maximaliseer je het gebruik van duurzame energiebronnen.

Tip 5 Maak slim gebruik van subsidiemogelijkheden om maatregelen te treffen

Wil je graag stappen nemen in de energietransitie, maar weet je niet hoe jouw organisatie dit moet financieren? Maak dan gebruik van een professionele dienst voor subsidiemanagement.

Kennisevent energietransitie voor organisaties

Heb jij binnen je organisatie te maken met de energietransitie en houd jij je bezig met vraagstukken rondom:

  • Congestieproblematiek
  • Inzet duurzame energie
  • Slimme energiesturing
  • Energieopslag (batterij of anderszins)
  • Integraal Energiemanagement

Ben je op zoek naar inspiratie om jouw eigen energietransitie aan te pakken?
Kom dan naar het kennisevent ‘Energietransitie voor jouw organisatie’ op 5 juni 2024 in Omnia in Wageningen.

Tijdens dit kennisevent delen sprekers uit de praktijk hun verhaal. Zij willen andere organisaties (en dus ook jou!) inspireren hoe zij de energietransitie aanpakken. Daarnaast maak je op de bedrijvenmarkt kennis met concrete oplossingen die bewezen effectief zijn in de energietransitie van organisaties. 

Meer informatie

Registeren

DGBC-partners

Priva - Van Beek

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave