De weg naar een duurzame Horeca vol kansen, maar ook vol 'bottlenecks'

Wat zijn de kansen en uitdagingen om de Horeca te verduurzamen, hoe pakken Horeca-eigenaren dit nu aan en wat moeten de volgende stappen zijn? Tijdens de eerste dag van de Dutch Green Building Week 2021 kwamen hoteleigenaren, vastgoedbeheerders, beleggers, adviesbureau's, en de overheid samen om de verduurzaming van de Horeca onder de loep te nemen.

Kijk het event hier terug.

Ook de horeca mag niet achterblijven in de verduurzaming. De processen, het vastgoed met installaties en de vele bezoekers/klanten zorgen ervoor dat deze sector een grote speler is, waar veel verduuzamingskansen liggen. Het event is een startpunt voor de nieuw op te richten Werkgroep Horeca die zich zal gaan richten op het opstellen van een routekaart voor de verduurzaming van de sector.

'Wetgeving is voor achterlopers'

'Het wordt steeds strenger' is een van de hoofdboodschappen van Selina Roskam (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) die vanuit haar functie als coördinerend beleidsmedewerker energietransitie utiliteitsbouw aanwezig was. De overheid richt zich op een paar hoofdtaken als het neerkomt op het verduurzamen in het algemeen, maar ook van de Horeca. Onder andere: 

  • Energiebesparingwetgeving
  • Bouwregelgeving
  • MKB Subsidie
  • Energie-investeringsafterk

Door middel van advies en subsidies probeert de overheid de markt te stimuleren om voor de wetging uit te lopen.

DGMR 

DGMR heeft een onderzoek gedaan naar het werkelijk energieverbruik van de sector en geeft hiermee invulling aan de eerste stap van de Paris Proof methode: Inzicht vergaren. Wat zijn de getallen? Het onderzoek heeft als doel: het in beeld brengen van benodigde energiebesparing bij verschillende scenario's. Het is hierbij voor de sector belangrijk om onderscheid te maken tussen de processen en de activiteiten. 

De quickwins die genoemd worden zijn: minder faciliteiten die continue beschikbaar zijn en 'begin bij verlichting', dit draagt direct bij en merk je ook direct in de portemonnee.

Bekijk het event terug voor de onderzoeksresultaten van DGMR.

Onderzoek van Colliers

Colliers heeft als Vastgoed Adviesbureau onderzoek gedaan naar de verduurzamingsmogelijkheden onder hotels. Hierbij is er uitgebreid onderzoek gedaan onder dertien partijen die in totaal 118 hotels in Nederland vertegenwoordigen. De drie onderzoeksvragen die bij het onderzoek centraal stonden zijn: 

  1. Hoe duurzaam zijn hotels nu?
  2. Welke maatregelen zijn er afgelopen jaren genomen?
  3. Tegen welke obstakels lopen hotel exploitanten aan?

Hotels houden zich al druk bezig met verduurzamen en vinden het ook belangrijk, maar dat vertaald zich niet altijd door in een duurzaamheidsstrategie. Hier worstellen veel partijen dan ook mee. De losse onderdelen waar ze zich op focussen zijn: energieverbruik, welzijn, watervebruik, afvalmanagement, materiaalgebruik, circulariteit en biodiversiteit. 

Een groot obstakel voor hotels is het zogenoemde 'split incentive'. De motieven om te verduurzamen liggen bij de belanghebbenden niet op één lijn, waardoor de verduurzaming vaak stagneert tijdens de overleggen en het maken van plannen. Ook heerst er voor de sector een gebrek aan eenduidige richtlijnen en geeft de wirwar van certificaten een onduidelijk pad weer die zowel hoteleigenaren als exploitanten zouden moeten volgen.

Aanbevelingen

  • Wetgeving is noodzakelijk om verduurzaming te versnellen,
  • Samenwerkingen tussen belegger en exploitant moet actiever en concreter,
  • Een internationaal duurzaamheidslabel is wenselijk.

Paneldiscussie

Tijdens de paneldiscussie bespreken diverse koplopers in de sector over hun ambities, hun ervaringen en struikelblokken en geven ze aan wat zij zien als logische weg richting verduurzaming.

De panelleden:

  • Gert de Vos, Project Manager Sustainability, Bouwinvest
  • Paul Geertman, oprichter/directeur, Aedes Real Estate
  • Marco Lemmers, oprichter/directeur, Conscious Hotels 
  • Marc Jongerius, oprichter/directeur, Zoku

Terugkijken

Kijk het event hier terug.

Presentaties en onderzoeksrapport

Download hier de presentaties van de sprekers en het onderzoeksrapport van Colliers:

DGBC-partners

Colliers | DGMR Bouw B.V.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave