DGBC aan de slag met woningbouw en bestaande bouw

De woningmarkt verduurzamen en stappen maken in het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving: dat zijn de grote uitdagingen voor de komende jaren. Ze staan beschreven in het Meerjarenplan van DGBC.

DGBC kijkt onder andere naar financieringsvormen van duurzame woningbouw en de rol die corporaties, beleggers en woningbezitters kunnen spelen. Ook wordt onderzocht of een gemeenschappelijke taal voor de duurzaamheid van woningen kan worden ontwikkeld in de vorm van een duurzaamheidslabel. Een label dat niet alleen let op het energieverbruik, maar veel breder kijkt. Naar gezondheid bijvoorbeeld, naar flexibiliteit en comfort. En naar omgeving en veiligheid. Eigenlijk naar alle thema’s die voor een moderne woonconsument belangrijk zijn. DGBC is onlangs gestart om samen met de markt invulling te geven aan dit programma.

Bestaande bouw duurzamer maken is grootste opgave

Nieuwbouw is slechts een fractie van de totale gebouwenvoorraad. Meer dan 99% is bestaande bouw. En een groot deel daarvan is voor verbetering vatbaar. Wat betreft energiezuinigheid, maar zeker ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, gezondheid en multifunctionaliteit. De grootste opgave voor de bouw- en vastgoedwereld is het verbeteren of transformeren van de bestaande gebouwenvoorraad. De komende jaren is de bestaande bouw, één van de focuspunten van DGBC. Samen met de markt gaat DGBC onderzoeken hoe er stappen kunnen worden gezet, bijvoorbeeld door kennis uit te wisselen en elkaar te inspireren met best practices. Ook wil DGBC het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL In-Use onder de aandacht brengen bij met name eindgebruikers. Zij moeten laten zien dat zij hun gebouw ook duurzaam gebruiken en beheren.

Bekijk het Meerjarenplan van DGBC en reageer!

Gerelateerd

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'

'Neem gezamenlijk barrières weg voor duurzaam bouwen'