DGBC: goede beleidslijn voor circulair bouwen mag concreter

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil circulair bouwen en gebruik van biobased materialen bevorderen. Hij laat onderzoeken of een strikter CO2-beleid voor de bouw kan helpen om onder de 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde te blijven. DGBC omarmt dit beleid, maar vraagt hem wel snel met wat concretere maatregelen te komen.

De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft in een brief aan de Tweede Kamer uiteengezet waar hij heen wil met circulair bouwen en de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG). De MPG is vastgelegd in de wet met een score van 0,8 voor nieuwbouwwoningen en een score van 1,0 voor nieuwbouw van kantoren. De Jonge schrijft dat hij de score voor woningen wil verlagen naar 0,5 in 2025. Het jaartal stond tot nu toe op 2030 om deze doelstelling te halen. DGBC is positief over de versnelling, omdat hierdoor een echt duurzame gebouwde omgeving dichterbij komt.

MPG voor andere gebruiksfuncties

Tot nu toe is er geen MPG-verplichting in het Bouwbesluit voor iets anders dan woningen en kantoren, bijvoorbeeld industriële gebouwen. In BREEAM-NL Nieuwbouw geldt de eis voor een goede MPG-score al voor andere functies, zoals voor industriegebouwen en distributiecentra. Afgelopen jaar heeft DGBC ook onderzocht of de MPG een goed instrument is voor deze andere functies. Het is goed dat dit nu ook in nationaal beleid terechtkomt.

MPG voor verbouw en renovatie, maar nog geen eis

Naast nieuwbouw is de MPG ook nuttig voor grootschalige renovaties en verbouwingen, omdat je daarbij ook moet kijken naar het materiaalgebruik en de mogelijke milieuschade. De Jonge wil deze bepalingsmethode nu formeler maken, maar nog niet in wetgeving opnemen. DGBC vindt dat je bij renovatie én verduurzaming rekening moet houden met zowel de minimalisering van CO2-uitstoot door materiaalgebruik als de CO2-reductie door energiebesparing.  

CO2-beleid in relatie tot circulair beleid

DGBC ziet een nadrukkelijke noodzaak om naast de MPG (milieuschade over de gehele levensduur van een gebouw) te sturen op de CO2-reductie die de bouw veroorzaakt binnen de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, zoals in #BuildingLife. Dit betekent dat een plan voor vermindering van CO2-uitstoot noodzakelijk is voor de periode tot 2030 en daarna tot 2050 met een maximaal budget aan CO2 wat de bouw- en vastgoedsector mag uitstoten om binnen de 1,5 graden Celsius klimaatverandering te blijven. DGBC heeft hier een Paris Proof Materiaalgebonden emissie protocol voor opgesteld, waar veel marktpartijen al gebruik van maken. De Jonge schrijft dat hij hier ook onderzoek naar laat doen. Of het CO2-beleid op tijd komt om de Nederlandse klimaatdoelen voor de bouw te behalen, valt nog te betwijfelen.

De waardering van CO2-opslag in biobased materialen is hierbij ook relevant en wordt onderdeel van het uit te werken CO2-beleid. Na eerdere vragen uit de Tweede Kamer is door inspectiedienst SGS een analyse gemaakt over de waardering van deze (tijdelijke) opslag van CO2 in bouwmaterialen. DGBC is benieuwd hoe deze waardering wordt opgenomen in beleid.

Stimuleren van bouwen met biobased grondstoffen

Bij alle eerdergenoemde beleidsdoelen is het gebruik van biobased materialen, (hernieuwbaar materialen met een beperkte CO2-uitstoot in de productie, die vaak ook nog CO2 opnemen) cruciaal. Dat laten vele studies ook zien bij lagere MPG-scores. De Jonge wil samen met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de toepassing van biobased materialen uit Nederland uitbreiden.

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed