DGBC in gesprek met demissionair minister Jetten en staatssecretaris Van Rij

Op donderdag 17 augustus tussen 12:00 en 12:45 uur gaan demissionair minister Jetten en staatssecretaris Van Rij met een brede maatschappelijke coalitie in gesprek over fossiele subsidies. Aan tafel zit ook DGBC.  

Behalve Dutch Green Building Council, nemen ook FNV, Greenchoice,  Sprinklr, Kringloop Nederland, transitiewetenschapper Derk Loorbach van Drift, Tolhuistuin en klimaatorganisaties Wise en Fossielvrij NL deel aan het gesprek. In totaal zijn 11 vertegenwoordigers aanwezig vanuit verschillende sectoren; van de sierteelt tot de energieleverancier, van de bouwsector tot de vakbond. 

Afgelopen mei stuurde deze groep de brandbrief 'Stop fossiele subsidies’ naar het kabinet, die inmiddels is ondertekend door meer dan 260 bedrijven en organisaties en zo’n 30.000 personen. Samen laten zij het brede draagvlak zien voor het afschaffen van fossiele subsidies.

Afbouwplan voor fossiele subsidies

Minister Jetten beloofde alle fossiele subsidies uiterlijk in het voorjaar van 2023 in kaart te brengen, maar heeft dit nog steeds niet gedaan. De deelnemers van het gesprek zullen aandringen op een snel afbouwplan voor fossiele subsidies. Tijdens het gesprek zullen de vertegenwoordigers concrete voorbeelden geven van fossiele regelingen in hun sector die de omslag naar een duurzame en circulaire economie in de weg staan. 

Een voorbeeld hiervan geeft Jan Kadijk van Dutch Green Building Council:  “De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Die 40 procent moet snel naar beneden. Dat betekent: twee derde van het energiegebruik van gebouwen reduceren én bouwen en renoveren met andere materialen. De biobased bouweconomie is daarvoor een enorme kanskaart. De overheid stimuleert nu echter het tegenovergestelde: de CO2-intensieve bouwmaterialen. Namelijk staal, cement, glas, aluminium, steenwol, baksteen. Deze bouwmaterialen krijgen nu een belastingkorting op hun hoge energieverbruik. Ook voor gebouwen die er al staan geldt hetzelfde principe: gebouwen met een hoog energieverbruik betalen per kilowattuur energie minder belasting.”

Twee vliegen in één klap

Het rechtvaardig afbouwen van fossiele subsidies betekent twee vliegen in één klap: zowel minder emissies van broeikasgassen als extra inkomsten voor een versnelling van een rechtvaardige transitie. Ook hier zal aandacht aan besteed worden tijdens het gesprek. Bas van Weegberg (FNV): “Het geld dat vrijkomt door fossiele subsidies af te schaffen, zou in plaats daarvan besteed moeten worden aan de structurele omslag naar een duurzame economie en bijvoorbeeld worden aangewend om een transitiefonds in te richten voor werknemers die geraakt worden door de energietransitie.”

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave