DGBC ondertekent digiAkkoord voor snellere digitalisering gebouwde omgeving

Om meetbaar te verduurzamen zijn meer data en  standaarden nodig, net als betere samenwerking en verdergaande digitalisering. Daarom tekenden DGBC en zestig andere partijen uit de ontwerp-, bouw- en technieksector het nieuwe digiAkkoord tot 2030. Daarmee zetten de ondertekenaars zich in voor de versnelling van digitalisering en ketensamenwerking. 

De grote opgaven waar de gebouwde omgeving voor staat, realiseren we sneller als we dat samen slim en data-gedreven aanpakken. Vanuit dat besef startte in 2019 digiGo, een netwerk met de ambitie om digitalisering van de sector te versnellen en samenwerking te verbeteren. Dit initiatief vormt de basis voor het digiAkkoord dat er nu ligt. Met concrete projecten geven betrokken bedrijven, kennisinstellingen en overheden invulling aan dit akkoord. Deze digiDeals gaan over de uitwisseling en verbetering van data, maar ook over vertrouwen en samenwerking in de keten. 

digiDeal BespaarSamen 

Samenwerking en het uitwisselen van data staan ook centraal in de digiDeal BespaarSamen, ontwikkeld door Techniek Nederland, TVVL, ISSO en DGBC. Met dit project willen deze partijen een open en gestandaardiseerde verduurzamingsaanpak realiseren en met data de juiste informatie verzamelen en delen. Dat begint bij de juiste data verzamelen over een gebouw, het werkelijk energiegebruik en de energielabel. Bestaande instrumenten als de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) en het EnergieKompas helpen daarbij. Op basis van die data over het gebouw wordt inzichtelijk waar je nu staat en wat er nodig is om duurzaamheidsdoelen, zoals Paris Proof, te halen. Andere stappen in de aanpak zijn monitoring en optimalisatie, om met data aan te tonen dat de maatregelen die partijen nemen ook daadwerkelijk leiden tot een duurzamer en energiezuiniger gebouw. 

Het aankomende datastelsel utiliteitsbouw (DVU) draagt bij aan versnelling van de digiDeal BespaarSamen. De digiDeal helpt om energie- en gebouwdata uit te wisselen met de juiste partijen, om daar goede informatie van te maken en dit te gebruiken om samen sneller te verduurzamen. Met bijvoorbeeld een gebouwrenovatiepaspoort kan er een digitale plek worden ontwikkeld waar informatie over en plannen voor een gebouw bij elkaar komen. Verder heeft de digiDeal als doel om bedrijven en vakmensen te leren hoe ze het beste met data kunnen werken. 

Beeld via digiGo

Teken ook 

Het digiAkkoord rekent al op brede steun van ontwerpers, bouwers, beheerders, koepelorganisaties en andere ketenpartners. Wil je ook bijdragen aan een digitale, data-gedreven en duurzame gebouwde omgeving? Ondertekenen kan nog steeds. 

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave