De hoogste bestuursrechter oordeelde dat ook de stikstof die vrijkomt tijdens de bouwfase moet meewegen bij het berekenen van de gevolgen daarvan voor de natuur. De bouwvrijstelling die het kabinet hiervoor had ingesteld, komt daarmee te vervallen.
Nieuwe route
Kadijk hoopt dat de bouwsector nu fundamenteel anders gaat kijken naar het fenomeen stikstofemissies. “Laten we ophouden met precies genoeg doen om door het AERIUS hoepeltje te springen, laten we de volledig emissievrije route kiezen. In 2019 heeft DGBC samen met de ondertekenaars van de ‘Malieveldverklaring emissievrij ontwerpen, ontwikkelen en bouwen’ al verkondigd dat we die kant op moeten”, stelt de programmamanager.
Die verklaring kreeg steun van circa dertig partijen uit de bouw- en vastgoedketen. De boodschap was toen: het kan wel. “Partijen die al jaren serieus met emissievrij bouwen aan de slag zijn, hebben nu veel minder zorgen dan de mokkers die in de lobby staan te wachten tot ze wel weer stikstof mogen uitstoten. Dat is een kansloze houding, een doodlopende weg. Het roer moet echt om, en hoe eerder hoe beter”, stelt Kadijk.
Inspiratie voor betere keuzes
De betere keuzes zijn inmiddels bekend en wie dat niet weet, kan bijvoorbeeld in de vrij toegankelijke BREEAM-NL schema’s inspiratie vinden hoe het moet. Het gaat niet alleen over uitstoot van machines op de bouwplaats, maar ook over ontwerp, logistiek en materialen. Dat heeft een relatie met niet alleen stikstofemissies, maar ook op andere emissies zoals broeikasgassen. “Als we serieus zijn over milieu en klimaat, dan kom je als bouwer tot andere ontwerpen, andere keuzes en tot andere bedrijfsprocessen. Dat is ingrijpend, maar dit is waar deze tijd om vraagt”, aldus Kadijk.
Steeds meer bouwbedrijven hebben die transitie nu ingezet, door te investeren in schoon materieel, bouwhubs, biobased bouwconcepten, woningfabrieken. “Veel partijen in bouw en vastgoedontwikkeling zullen de uitspraak van vandaag wellicht als deprimerend ervaren. Maar uiteindelijk is dit weer een zetje in de goede richting. We blijven vanuit DGBC de goede voorbeelden in het zonnetje zetten, daar word je vrolijk van”, besluit Kadijk. Een positieve boodschap midden in de Nationale Klimaatweek.
Deel twee van de Green Building Talks van DGBC, Pakhuis de Zwijger en ABN AMRO van 30 november gaat over emissievrij bouwen. Daar licht Jan Kadijk het standpunt verder toe.