DGBW: bestaande woningen aardgasvrij

Hoe krijgen we bestaande woningen aardgasvrij? Het is een van de meestgestelde vragen van de energietransitie. Tijdens de Dutch Green Building Week organiseerde Vastgoedjournaal op 24 september het congres Bestaande woningen aardgasvrij, juist om antwoord te zoeken op die vraag. 

Het programma van het congres bestond uit twee delen. In het eerste deel werd er ingezoomd op de effecten van het klimaatakkoord en de juridische en technische gevolgen daarvan. Leonie Jansen (VNG - zie foto boven) en Maaike de Wit (Straatman Koster advocaten) gaven inzicht in de juridische context van het klimaatakkoord voor bestaande woningen en Gert-Jan Wesenbeek (DGMR) lichtte de technische oplossingen toe.

Praktische uitvoering

In het tweede deel werd aan de hand van een aantal voorbeelden getoond op welke manier dit praktisch kan worden uitgevoerd. Emmely de Kruyff van het Rijksvastgoedbedrijf liet zien hoe dit momenteel wordt aangepast binnen het project EnergieRijk Den Haag. Binnen dit project wordt zeer nauw samengewerkt met de verschillende stakeholders om het centrum van Den Haag fossielvrij te maken. Tot slot lichtten Eline Busser (Woonplus) en Bert Vos (Gemeente Schiedam) toe hoe zij het project Groenoord aardgasvrij maken. 



DGBC-partners

DGMR Bouw B.V.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave