Met de ontwikkeling van het nieuwe multifunctionele gebouw Wonderwoods zal in hartje Utrecht een klimaatadaptief, gezond en duurzaam baken verrijzen. Geïnspireerd op Bosco Verticale (de groene wolkenkrabber in Milaan) zal Wonderwoods uit één hectare aan flora en fauna bestaan, waarbij de toe te voegen ecologische waarde wordt gebaseerd op de Utrechtse Heuvelrug. De twee torens van 70 en 90 meter hoog krijgen bestemmingen zoals onder meer wonen, werken, educatie en sport.
Ambities liggen zeer hoog
“De ambities op het gebied van klimaatadaptatie, gezondheid en duurzaamheid liggen zeer hoog”, vertelt Jeroen Schilder van MSVA Architecten. Uitdagingen zijn dan ook volop aanwezig. Denk alleen al aan de constructie die het aanwezige bos mag dragen. Door middel van een ‘piramidestructuur’ wordt hier echter slim mee omgegaan, wat de hoeveelheid materiaalgebruik aanzienlijk verlaagt. Daarnaast zal het beheer en onderhoud aan de groenvoorziening langs de gevel uitgevoerd moeten worden door abseilende waaghalzen. Waarbij in Milaan alpinisten omgeschoold werden tot tuinman, worden in Nederland de hoveniers omgetoverd tot alpinist.
Hoeft niet moeilijk te zijn
In tegenstelling tot het iconische Wonderwoods liet Florian Boer van de Urbanisten zien dat juist ook aan de minder ‘fancy’ kant van onze stad, namelijk het klimaatadaptatief inrichten van de openbare ruimte ook ontwerpopgaven liggen. Om een stad te creëren die als spons functioneert, wil je liever geen extra riolering aanleggen. “No pipes, but people”, aldus Florian. Er zal in de grond ruimte nodig zijn om de energietransitie in goede banen te leiden. Echter is er boven de grond ook al een ‘battle of space’ gaande. De elf bouwstenen die in het handboek ‘klimaatadaptatie in de openbare ruimte’ bieden hiervoor een praktisch handvat. De gemeente Leiden werkt nu aan de integratie van deze bouwstenen in het handboek.