DGBW: 'Duurzaam opgewekte energie opslaan en optimaal benutten'

Oplossingen in het opslaan van energie hebben grote potentie om bij te dragen in de transitie naar een schone energievoorziening in Nederland. Vraag en aanbod naar (duurzame) energie sluit nu namelijk niet goed op elkaar aan, zo start Benjamin Neeteson de Workshop Energieopslag tijdens de DGBW.

De oprichter en eigenaar van StoredEnergy schetst de situatie. Op zonnige dagen kan er overdag zelfs een overschot aan duurzaam opgewekte elektriciteit zijn, terwijl er ’s avonds een tekort is. Het opslaan van energie overdag, om deze ’s avonds weer te gebruiken, verdient volgens Neeteson daarom meer aandacht. Daarnaast sluit de technologie ook naadloos aan bij het thema van de DGBW #hetkanwel, Neeteson laat namelijk zien dat het wel kan. 

Johan Cruyff Arena als superbatterij

Hoewel er veel potentie is voor energieopslag, zijn verdere ontwikkelingen nodig om op te schalen. En dat terwijl de schaalgrootte cruciaal is om een project te laten slagen, op zowel financieel, technologisch, als milieutechnisch gebied. Zo worden thuisbatterijen nu bijvoorbeeld alleen nog afgenomen door ‘hippies met veel geld’, volgens Neeteson. Voor sportverenigingen, stadions en zonneweides kan energieopslag echter gunstig uitpakken. Zo is het afgelopen jaar een superbatterij in de Johan Cruyff Arena geplaatst, waarbij voor een deel gebruik is gemaakt van ‘second hand’ batterijen uit auto’s.  

Overschot aan duurzame energie

De toepassing van energieopslag is broodnodig. In bepaalde gebieden in Nederland, voornamelijk in het noorden, worden grote energievragers namelijk al geweigerd om lokaal energie op te wekken. De druk op het elektriciteitsnet is daar zo groot, dat er capaciteitsproblemen op kunnen treden. Volgens Neeteson een ernstige situatie, aangezien dit de transitie naar een duurzame energievoorziening remt. De aanname van de Motie in het Kabinet om een specifieke subsidieregeling voor opslagtechnieken te starten, stemt hem dan ook hoopvol.


Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave