HEVO is de projectmanager en heeft hier, samen met de opdrachtgever en het onderzoeksteam, van het begin af aan hoog op ingezet, resulterend in een WELL Gold-certificaat. In het webinar werd door Myrthe Mulder en Willem Adriaanssen van HEVO vooral ingegaan op het ontwikkelingsproces. Hoe realiseer je zo’n duurzaam gebouw? Van Programma van Eisen en een routeaart tot en met voorlopig en definitief ontwerp en bestek.
Projectleider Myrthe Mulder: “We hebben het gebouw samen met de toekomstige gebruikers een groen verhaal willen geven.” En dat is goed gelukt, want met de groene gevels van bio-composiet, de grote daktuin, het arboretum en de vele vormen van biophilic design, ziet het eruit als een ‘Floriade-waardig’ schoolgebouw. Het groendak zorgt tevens voor de wateropvang, wat niet op de grond kon gebeuren omdat de bouwkavel daar te klein voor was. En de staal- en betonconstructie scoort hoog op de door Alba Concepts ontwikkelde losmaakbaarheid-index. Ook bij de materiaalkeuze, voor bijvoorbeeld plafonds en verf, stonden gezondheid en circulariteit hoog in het vaandel. Toch heeft een eerder ontwerp voor een houten, biobased, constructie het vanwege de hoge kosten niet gehaald.
Wel wordt grote zorg besteed aan het bouwproces, waarbij de aannemer werkt met elektrisch materieel, en ook zoveel mogelijk met elektrisch transport, om de uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof te beperken. En je zou het bijna vergeten, maar het schoolgebouw is door de goede isolatie en de vele zonnepanelen in de westgevel ook nog eens energieneutraal.