DGBW partner Donkergroen: ‘In 2035 willen wij 100 procent circulair zijn’

Duurzaamheid en een bedrijf actief in de groenvoorziening zijn een automatische twee-eenheid, zou je zeggen. Maar niets gaat vanzelf, zegt Elwin de Vink, Hoofd Ontwerp & Advies van Donkergroen. ‘Die tropisch hardhouten schuttingpalen komen toch echt van de andere kant van de wereld en zijn niet vanzelfsprekend duurzaam.’

Donkergroen is actief in de groenvoorziening, maar jullie zijn veel meer dan een hoveniersbedrijf, toch?

Dat klopt helemaal. Zo hebben wij een ingenieurs- en ontwerpbureau van 30 man die verantwoordelijk zijn voor de ontwerpen en de volledige technisch uitwerking. Daarnaast zorgen we voor de realisatie en het beheer. En onze projecten gaan veel verder dan alleen het ontwerpen en aanleggen van tuinen. We ontwerpen ook zelf verlichting en meubilair bijvoorbeeld. 

Wat voor rol speelt duurzaamheid in jullie organisatie?

Mensen denken altijd dat bedrijven in de groensector automatisch heel duurzaam zijn, maar dat is helaas niet zo. Veel materialen die worden gebruikt zijn niet duurzaam. Of het nu gaat om de verharding, het meubilair of de beplanting. Hiermee zijn wij als ontwerpers medeveroorzaker van veel afval. Maar een paar maanden geleden hebben we een switch gemaakt. Toen hebben we besloten dat we in 2035 voor 100 procent circulair willen zijn. Van het koffieapparaat tot de diensten die we leveren aan klanten.

Hoe is dat zo gekomen?

Twee jaar geleden is dat balletje gaan rollen met een project voor ABN Amro. Zij hadden de ambitie om een circulair project op te zetten en dan ga je nadenken over de vraag ‘waar komen onze producten en diensten eigenlijk vandaan’. Dat heeft mij de ogen geopend.

Op welke manier?

Door een kijkje te nemen in de keten van fabrikanten en leveranciers kwamen we erachter dat niet alles was zoals het zou moeten zijn. Van daaruit gingen we op zoek naar duurzame alternatieven. Dan merk je meteen dat duurzaamheid niet altijd met het kostenplaatje te maken heeft. Zo kan een biologische kweker slechts tien cent per plant duurder zijn dan een reguliere kweker. Waarom zou je dan niet voor die duurzame route kiezen?

3 tips voor verduurzaming

  • Circulariteit is niet moeilijk. Je moet alleen beginnen.
  • Laat je niet afschepen als een leverancier beweert dat het niet bestaat of kan.  Maak dan duidelijk dat er voor deze leverancier een unieke kans ligt de eerste te zijn en een koplopers rol te nemen.
  • Hou de kennis niet voor jezelf maar deel het met anderen. Alleen dan kunnen we met elkaar de doelen van 2050 halen.

 

 

Gerelateerd

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed