DGBW: Rotterdam zet stappen richting eigen Klimaatakkoord

“Concreet en praktisch”. Dat gaf Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie van de gemeente Rotterdam, de vijf tafelvoorzitters mee in de voorbereiding op het Rotterdams Klimaatakkoord. Tijdens de Dutch Green Building Week werd in de Maassilo voor ongeveer 200 aanwezigen de status gepresenteerd.

In de tafels ‘Haven en Industrie’, ‘Mobiliteit’, ‘Gebouwde omgeving’, ‘Schone Energie’ en ‘Consumptie’ werken meer dan honderd bedrijven en NGO’s aan het Rotterdams Klimaatakkoord, ook wel de ‘Energieswitch genoemd’. Dat de Energieswitch op een breed draagvlak kan rekenen, bleek wel uit de eerste vraag aan het publiek van dagvoorzitter Margreet Reijntjes. Maar liefst 71% van de aanwezigen gaf aan de energietransitie als kans te zien.

Rotterdam wacht niet af

Hoewel de definitieve Energieswitch op 22 november 2019 wordt gepresenteerd, is er voor de gemeente Rotterdam geen reden om tot die tijd achterover te leunen. De duurzaamheidsbeweging is al volop gaande. Zo kan de binnenvaart in Rotterdam rekenen op walstroom, is de bouw van de grootste windmolen ter wereld voor op de Maasvlakte gestart en rijdt de eerste gouden emissievrije vuilniswagen door de stad. Deze ‘eyecatcher’ maakt bewoners met teksten als ‘Goudtransport’ en ‘Van zooi naar mooi’ bewust van de circulaire economie.

Gebouwde omgeving

Onder leiding van voorzitter Alex Moret werken onder meer woningcorporaties, institutionele beleggers, architecten en bouwbedrijven aan een klimaatneutrale gebouwde omgeving in Rotterdam. In zogeheten klimaatdeals worden afspraken gemaakt met woningcorporaties, wordt een participatieplatform voorbereid en wordt een makelaarstoolkit ontwikkeld. Deze makelaarstoolkit omvat een investeringsmodel waaruit een nieuwe huiseigenaar de juiste energiebesparingsmaatregelen kan selecteren. De makelaarstoolkit zal voor alle NVM makelaars beschikbaar worden gesteld.

TransitieTrump

De afsluitende paneldiscussie levert mooie gesprekken op tussen de vijf tafelvoorzitters. Zo merken alle voorzitters dat er bij bewoners, scholieren en studenten veel enthousiasme en gretigheid is. Het is zaak hen te verbinden met professionals en de gemeente. Een heuse TransitieTrump, die met doorzettingskracht ook op korte termijn resultaten kan boeken, zou hierin binnen de gemeente niet misstaan, is Derk Loorback (voorzitter Mobiliteit) van mening. Dat er ook een gezonde rivaliteit is tussen de klimaattafels blijkt ook wel uit de laatste vraag wat de grootste belemmering in de Energieswitch is. “De Haven en Industrie”, antwoord Derk Loorbach. “Maar dat is ook de grootste oplossing”, kaatst Alice Krekt, voorzitter van Haven en Industrie, terug.

Op Energieswitch010.nl kan iedereen meedoen of op de hoogte blijven van de Rotterdamse Energieswitch.


DGBC-partners

Gemeente Rotterdam

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council