DGBW: Ruimtegebrek? Gebruik multifunctionele daken!

In Rotterdam is maar liefst 18,5 km2 dakoppervlak wat momenteel geen functie heeft. Een zee van ruimte, terwijl gemeenten stoeien met ruimte voor bijvoorbeeld de energietransitie, de woonopgave en klimaat adaptieve maatregelen. Uit de DGBW-sessie ‘Developing a multifunctional roofscape in Rotterdam’ blijkt dat multifunctionele daken veel potentie hebben.

Bekijk hier de opname van DGBW: Developing a multifunctional Roofscape in Rotterdam

Marloes Gout en Eveline Bronsdijk van de gemeente Rotterdam kijken in het project ‘Rotterdam Roofscape’ verder dan de ‘traditionele’ groene en blauwe daken (voor o.a. biodiversiteit en wateropvang). In het project wordt ook ingezoomd op de potentie van rode (sociaal) oranje (mobiliteit), gele (energie- opwekking) en paarse (residentieel, zoals tiny houses) daken. De gemeente Rotterdam heeft zich als doel gesteld om in 2030 minimaal 1 km2 aan multifunctionele dak in de stad te hebben. Met het grootste natuurdak van Nederland op gebouw ‘De Peperklip’ is Rotterdam goed van start.   


Waarden


Aan de hand van een drietal cases in Rotterdam blijken multifunctionele daken tot 20 verschillende waarden op te kunnen leveren. Van zachte sociale effecten, zoals sociale cohesie, verbeterde luchtkwaliteit en het voorkomen van arbeidsverlies, tot aan harde effecten zoals waardestijging. Uitzicht op groen kan de WOZ-waarde met 1,4 tot 20% doen stijgen.


Positief effect


Om de sociale en financiële kosten en baten van multifunctionele daken te bereken is een tool ontwikkeld om de “Social Cost Benefit Analysis” (SBCA) te berekenen (SBCA). Volgens de ontwikkelaar van deze tool, Robert de Kort van Arcadis, hebben multifunctionele daken aan het eind van de streep op sociaal vlak beduidend een positief effect.


De financiële business case is daarentegen minder snel hard te maken. Echter zijn investeringen voor multifunctionele daken aanzienlijk minder hoog dan investeringen aan de infrastructuur om bijvoorbeeld water onder de grond op te bergen. Zo liggen veel oplossingen voor klimaat adaptieve, ruimtelijke en energetische vraagstukken niet alleen op de grond, maar ook in de lucht.

DGBC-partners

Gemeente Rotterdam

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave