DGBW: thermische zonnecollector aan de gevel

Voor het vernieuwende gevelsysteem FITS zijn de gemeente Almere, Emergo en TNO erin geslaagd om een thermische zonnecollector te ontwerpen die er ook nog eens mooi uit ziet. De oplossing focust zich voornamelijk op de warmtevraag in de woningrenovatiesector. Dat is namelijk dé uitdaging om in 2050 een energieneutrale omgeving te realiseren.

FITS staat voor Façade panel with Invisible Thermal Solar collector. Sanne van Leeuwen, onderzoeker bij TNO, introduceert het gevelsysteem tijdens een speciale webinar in de DGBW: “De warmtewingevel is een geheel nieuwe term. Maar in de basis zijn het zonnecollectoren die hangen aan de gevel. Ook zijn de collectoren de bron voor een warmtepomp, die de warmte opwaardeert naar een hogere temperatuur, zodat de warmte geschikt is om de woning te verwarmen.”

Bij bewoner

Anne Marie van Osch, projectleider duurzame energie bij de gemeente Almere, gaat meteen een stap verder, de installatie bij de bewoner. “De grootste uitdaging bij dergelijke systemen is om op een hele simpele manier de bewoner uit te leggen welke opties ze hebben in de verduurzamingsopgave. Vaak horen ze uit de media dat er subsidie is voor PV-panelen of warmtepompen, terwijl ze nog in een enorm tochtig huis wonen. Dan kunnen ze toch écht beter eerst beginnen met isoleren en luchtdicht maken. Maar daarna komen dit soort systemen meteen als mooie optie. In Almere is daarom begonnen met een demonstratieproject om de effectiviteit van dergelijke systemen goed te kunnen meten en op waarde te schatten.”

In alle kleuren

Gerrit-Jan van Giessen van Emergo energiesystemen zoomt daarna nog in op de mogelijkheden van de gevelpanelen. “De panelen kunnen elke vorm en kleur krijgen die gewenst is. Samen met Akzo Nobel zijn er coatings ontwikkeld die zelfs bij lichte kleuren maximale warmteoogst opleveren. In vergelijking met de oudere, saaie zonnecollectoren zijn deze zonnecollectoren veel beter door architecten met ontwerpvrijheid in te passen.”

Over het project

Dit project is een zogenaamd TechTransfer project waarbij TNO samen met Emergo gaat bekijken wat de beste manier is om dit product als eigen BV in de markt te zetten. Ook Akzo Nobel helpt mee bij de inventarisatie. In 2021 moeten de warmtegevelelementen ook werkelijk te koop zijn.

Meer info over techtransfer projecten, klik hier

Meer info over de warmtewingevel, klik hier

DGBC-partners

TNO

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave