Drie sterren BREEAM-NL certificaat voor duurzaam hoofdkantoor TenneT

Eigenaar PingProperties en huurder TenneT hebben voor het Mariëndaal Center of Excellence (MCE) gister een drie sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (Very Good) in ontvangst genomen. Sinds december 2013 zetelt TenneT in het gloednieuwe hoofdkantoor op Energy Businesspark Arnhems Buiten. Hoewel TenneT huurder is van het nieuwe gebouw, heeft het fors geïnvesteerd in de duurzaamheid van de huisvesting. "Het welzijn van onze medewerkers is van essentieel belang. Een duurzame, gezonde werkomgeving is voor ons dan ook niet meer dan vanzelfsprekend", aldus Mel Kroon, CEO van TenneT. 

Edo Gihaux, investment manager bij PingProperties: "Het gebouw is met een duurzaamheidsgedachte gerealiseerd. Verouderde gebouwen zijn gesloopt en op een kleinere voetprint is een nieuw duurzaam kantoor herrezen. Voor PingProperties is het daarom mooi om te zien dat de huurder deze duurzaamheidsgedachte doorzet in het interieur en gebruik. De hoge eisen van TenneT hebben geleid tot dit mooie resultaat."

DGBC-directeur Annemarie van Doorn: “Een bijzondere prestatie, zeker omdat huurder en eigenaar gezamenlijk zijn opgetrokken in dit traject. TenneT is een voorbeeld voor andere eindgebruikers. Als Dutch Green Building Council zien wij graag meer eindgebruikers die net als TenneT hun verantwoordelijkheid nemen. Voor people, planet, én profit.” 

Very Good

TenneT behaalde de BREEAM-NL score 'Very Good'. Voor deze score zijn volgende duurzaamheidsmaatregelen genomen:

  • Energiezuinige verlichting met slimme schakelingen op basis van daglicht- en aanwezigheidsdetectie.
  • Hoogwaardige, energiezuinige klimaatinstallaties, met een hoog comfort voor gebruikers en een laag energieverbruik. 
  • Waterbesparende maatregelen op alle sanitaire voorzieningen.
  • Energiezuinige liften en koel- en vriesopslag voor warenkoeling.
  • Diverse maatregelen om de CO2-uitstoot als gevolg van transport te beperken, zoals douche- en kleedfaciliteiten voor personeel, oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s, ontwikkeling van een beleidsplan voor mobiliteit.
  • Bewuste Bouwers-certificaat, waarmee de aannemer gestuurd heeft op milieumaatregelen tijdens het bouwproces.

Cradle to Cradle inbouwpakket

Voor de inrichting (wanden, vloeren, meubels) van het Mariëndaal Center of Excellence heeft TenneT gekozen voor een optimaal duurzaam 'inbouwpakket'. De wensen van TenneT zijn volgens het Cradle to Cradle-principe opgesteld. Dit houdt in dat TenneT kiest voor materialen die minder milieubelastend, volledig recyclebaar maar niet kostenverhogend zijn. Zo is gebruikgemaakt van materialen zoals aluminium en massief hout en is het volledige ontwerp gerealiseerd met ‘gezonde’ materialen (bijvoorbeeld geen verlijmde producten) en afwerkingen. Daarnaast zijn alle materialen van het inbouwpakket ondergebracht in een contract, wat betekent dat ze na gebruik teruggaan naar de leveranciers/fabrikanten om (gelijkwaardig) te worden hergebruikt. Wereldwijd is dit  het tweede project waarbij op dit niveau van duurzaamheid verantwoording wordt genomen voor toekomstige generaties.

PRP-contract

De realisatie van het inbouwpakket (interieur) van het Mariëndaal Center of Excellence-project is uitgevoerd volgens de criteria van PRP (Pre Returnable Procurement). Hierbij wordt al het materiaal en de energie die nodig zijn voor het realiseren van het project gecontroleerd (van de grondstoffen tot en met het gelijkwaardig recyclen ervan na de gebruiksduur van het project). Deze afspraken zijn vastgelegd in een PRP-contract tussen TenneT en de (toe)leveranciers. Vooraf vullen alle leveranciers van alle te leveren producten een PRP-Re-entry document in waarin is vastgelegd wat zij terugnemen na gebruik, hoe zij dit doen en hoe zij dit zullen recyclen.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave